Életmód
Kiderült, mennyi alkohol csökkenti a szívroham kockázatát
Figyelembe vették a genetikát, az életmódot és más kockázati tényezőket

Az alkohol káros. És minden adag, még a minimális is, belépést jelent egy bizonyos kockázatot jelentő zónába. Ezt szokták mondani az orvosok. A tudósok bizonyítják, és nem először, hogy az abszolút absztinenseknek nagyobb az esélyük a szívrohamra vagy a stroke-ra, mint azoknak, akik minimális adagban fogyasztanak alkoholt – írja a Sports.kz.
Bostoni kutatók úgy döntöttek, hogy kiderítik, hogyan hat az alkohol a szervezetre úgy, hogy csökkenti a súlyos szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Voltak olyan feltételezések, hogy az alkohol kis mennyiségben növelheti a „jó” koleszterin szintjét, csökkentheti a fibrinogén fehérje (az egyik fő véralvadási faktor) szintjét, és védelmet nyújt a vérrögök ellen. De van egy másik tényező is – az agy – írja a CNN című kiadvány a tanulmányra hivatkozva.
Az amerikai Massachusettsi Egyetem kardiológuscsoportja egy biobank több ezer ember adatainak elemzése után megállapította, hogy azok, akik heti 1–14 adag alkoholt fogyasztottak, kisebb valószínűséggel szenvedtek szívrohamot vagy agyvérzést, mint azok, akik heti egy adagnál kevesebbet ittak. Figyelembe vették a genetikát, az életmódot és más kockázati tényezőket.
A kutatók megállapították, hogy azoknál, akik kis mennyiségben fogyasztottak alkoholt, csökkent az amygdala aktivitása, az agy azon része, amely kulcsszerepet játszik az érzelmek, különösen a félelem alakításában. Amikor az amygdala túlpörgött, bekapcsolja a szimpatikus idegrendszert, és a szervezetet „üss vagy fuss” válaszreakcióra készíti fel. Ez megnövekedett vérnyomáshoz és fokozott gyulladáshoz vezet.
„Azt találtuk, hogy ezek az agyi változások magyarázzák az alkohol szívvédő hatását” – mondta Ahmed Tawakol, a tanulmány társszerzője. – Az alkohol kétszer olyan hatékonyan csökkentette a súlyos káros szívesemények kockázatát azoknál az embereknél, akiknél a stressz és a szorongás szintje emelkedett volt.”
A tudósok figyelmeztetnek, hogy tanulmányuk csak azokra vonatkozik, akik nagyon kevés alkoholt fogyasztanak. Az adag túllépése már veszélyes. A nagyivók esetében viszont a szív- és érrendszeri betegségek, a szívinfarktus és a stroke kockázata a sokszorosára nő.
Ráadásul a kutatók megállapították, hogy bármilyen mennyiségű alkohol növeli a rák kockázatát, ezért nagyon fontos, hogy alternatív módszereket találjunk az alkohol helyett a stressz csökkentésére.