Életmód

Ezért nem jó lefekvés előtt fogat mosni

Tanácsok a nyugodt alvásért

A nyugodtan alvásért érdemes néhány rutint kialakítani az este folyamán. Az egyik ilyen, hogy a fogmosás ne maradjon a nap legvégére – írja a hazipatika.com.

Ezért nem jó lefekvés előtt fogat mosni
Képünk illusztráció
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/dpa-Zentralbild/Patrick Pleul

Az esti rutin részeként végzett fog- és arcmosást jobb, ha nem közvetlenül alvás előtt végezzük el, ezeket a tevékenységeket érdemesebb korábbra időzíteni. James Wilson alvásszakértő szerint ugyanis a fürdőszobában uralkodó erős fény felébresztheti az embert, ami megnehezítheti az elalvást.

Téli estéken arra is érdemes ügyelni, hogy ne a nap végén állítsuk feljebb a fűtést. A hálószobába elég a 18-20 fok, ez a klíma megalapozza az optimális alvási környezetet.

Az ágyban pedig már nem ajánlott telefonozni. A mobilok képernyőjének kék fénye ugyanis szintén megnehezítheti az elalvást.

Segíthet viszont a jobb alvásban, ha telefon helyett inkább könyvet olvasunk. Fontos az is, hogy kényelmes legyen a fekhelyünk. A relaxálás és a légzőgyakorlatok végzése szintén megkönnyíti az elalvást, de az alvásjóga vagy egy meleg fürdő is segíthet ellazulni és jobban aludni.

Kapcsolódó írásaink