Életmód

A rák ijesztő tünete, amit csak sötétedés után vehet észre

Több mint 200 különböző ráktípus létezik, amelyek sokféle jelet és tünetet okozhatnak

A rák olyan betegség, amely minden korosztályt érinthet, és sajnos a rákos betegeknek csak a fele él legalább tíz évig vagy tovább – írta meg az Express.

A rák ijesztő tünete, amit csak sötétedés után vehet észre
Képünk illusztráció
Fotó: MH-archív/Németh András Péter

Sajnálatos módon a rákbetegséggel diagnosztizáltaknak csak a fele éli túl a diagnózist követő egy évtizedet vagy annál többet, amely rávilágít a korai felismerés kritikus fontosságára.

Ezért a háziorvosok folyamatosan arra ösztönzik az embereket, hogy legyenek éberek, és figyeljenek oda minden olyan szokatlan jelre vagy tünetre, amely rákra utalhat – mivel a korai diagnózis és kezelés jelentősen javítja a túlélési esélyeket.

A Cancer Research közzétette a 23 gyakori, de gyakran figyelmen kívül hagyott tünet listáját, amelyek rákra utalhatnak, és azt tanácsolja, hogy aki ezeket tapasztalja, minél hamarabb forduljon orvosához. Lehet, hogy semmiség, de megmentheti az életét.

Azonban nem csak a dohányosok és a vörös húst fogyasztók vannak veszélyben (bár mindkét tényezőt összefüggésbe hozták a rák kockázatának növekedésével), mivel a rák különböző formái látszólag egészséges embereknél is kialakulhatnak.

Az egyik tünet, amely csak éjszaka észlelhető, a túlzott izzadás, más néven éjszakai izzadás. Az éjszakai izzadást általában a menopauza, a szorongás vagy bizonyos gyógyszerek, például szteroidok és antidepresszánsok váltják ki. A hipoglikémia is okozhatja, de az aggodalmaknak kivizsgálásra kell késztetniük, mivel az éjszakai izzadás a Cancer Research UK által a 23 tipikus rákjelző jel közé sorolták.

A Cancer Research UK kiemelte ezt a 23 tünetet, amelyekkel kapcsolatban érdemes ébernek lenni:

- nagyon erős éjszakai izzadás,

- fáradtság,

- megmagyarázhatatlan vérzés vagy véraláfutás,

- megmagyarázhatatlan fájdalom vagy pattanások,

- megmagyarázhatatlan fogyás,

- szokatlan csomó vagy duzzanat bárhol a testén,

- új anyajegy, vagy egy anyajegy megváltozása,

- bőrelváltozás vagy nem gyógyuló seb,

- rekedt hang vagy köhögés, amely nem akar elmúlni,

- vér köhögése,

- nyelési nehézség,

- légszomj,

- állandó gyomorégés vagy emésztési zavarok,

- a mell méretének vagy érzésének szokatlan változása,

- állandó puffadás,

- étvágytalanság,

- a székelési szokások megváltozása, például székrekedés, lazább széklet vagy gyakoribb székletürítés,

- véres széklet,

- váratlan hüvelyi vérzés, beleértve a szex utáni, a menstruáció közötti vagy a menopauza utáni vérzést,

- vér a vizeletben,

- vizelési problémák.

Az NHS tanácsokat ad a rák felismerésével kapcsolatban: „Fontos, hogy minden új vagy aggasztó tünetet észleljünk.”

„Bár nem valószínű, hogy rákról van szó, fontos, hogy beszéljen a háziorvosával, hogy kivizsgálhassák. A rák korai felismerése azt jelenti, hogy könnyebb kezelni.”

„Ha a háziorvos rákra gyanakszik, általában két héten belül szakorvoshoz irányítja Önt.”

A Cancer Research UK továbbá megjegyzi: „Több mint 200 különböző ráktípus létezik, amelyek sokféle jelet és tünetet okozhatnak. Néha a tünetek a test bizonyos területeit érintik, például a hasunkat vagy a bőrünket. De a jelek lehetnek általánosabbak is, például fogyás, fáradtság (kimerültség) vagy megmagyarázhatatlan fájdalom. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mi a normális számunkra, és beszéljünk orvosunkkal, ha szokatlan változást észlelünk, vagy ha valami nem akar elmúlni. Ez segíthet a rák korai stádiumban történő diagnosztizálásában, amikor a kezelés nagyobb valószínűséggel lesz sikeres.”

Kapcsolódó írásaink