Egészség

A melanóma ABCDE-szabálya segíthet a felismerésben

A szakemberek egy speciális lista szerint vizsgálják meg a pácienseket

A rák egyik leggyakoribb formája a melanóma, évente több ezer új pácienst diagnosztizálnak. A szakemberek felhívták a figyelmet egy különleges módszerre, amely segíthet a tünetek felismerésében – írja az Elle.hu.

A melanóma ABCDE-szabálya segíthet a felismerésben
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/Science Photo Library/LDA/Peakstock

Sokat segít, ha mindenki tisztában van a saját bőre megjelenésével, így ugyanis sokkal gyorsabban felismerhetőek a változások és a szokatlan bőrtünetek – írja az Elle.hu.

A szakemberek egy speciális lista szerint vizsgálják meg a pácienseket: az ABCDE-szabály bárkinek segíthet abban, hogy milyen tünetek utalhatnak komolyabb problémára. Az öt betű öt angol szó kezdőbetűje, ezek alapján érdemes átnézni a test teljes területét:

A – Aszimmetrikus

Ez az anyajegyek formájára utal: a szabályos formáktól eltérő anyajegyek fokozott figyelmet igényelnek.

B – Border (határ)

Az anyajegyek széleire utalnak ezzel: a melanóma nagyobb valószínűséggel rendelkezik szabálytalan élekkel, amelyek szaggatottak vagy elmosódottak.

C – Colour (szín)

A melanóma esetében az anyajegyek többféle színből állnak össze, általában fekete, barna vagy rózsaszínű árnyalatok keverednek bennük. Ezzel szemben a problémamentes anyajegyek egyenletes felületűek és egységes színűek.

D – Diameter (átmérő)

Ez az anyajegy méretére utal, mivel a melanóma jelei a legtöbb esetben 6 mm-nél szélesebbek. Az általános anyajegyek ennél jóval kisebbek.

E – Evolving (fejlődés)

Ha egy régi anyajegy megváltozik, például vérezni vagy viszketni kezd, más formát vesz fel, esetleg kérgessé válik, akkor mindenképpen indokolt orvosi segítséget kérni.

A szakemberek azt javasolják, hogy aki a fenti tünetek közül egyet vagy akár többet is észlel, mielőbb kérjen egy teljes körű orvosi kivizsgálást, amely fényt derít a tünetek valódi kiváltó okára.

Kapcsolódó írásaink