Egészség

Három kezelési stratégia amelyek javíthatják a rákos betegek túlélési esélyeit

A rák orvosi kezelése nagyon gyorsan fejlődik

A túlélési arányok nagymértékben javulnak, és egyes rákos megbetegedéseket ma már inkább hosszú távú krónikus betegségként kezelnek, mint olyan betegségként, amely gyorsan elviszi a beteg életét – írja a ScienceAlert.

Három kezelési stratégia amelyek javíthatják  a rákos betegek túlélési esélyeit
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A rákkezelés fő pillérei továbbra is a műtét, a kemoterápia, a sugárkezelés, az immunterápia, a célzott terápia és a hormonterápia. Vannak azonban más kezelések és stratégiák is – a kiegészítő vagy támogató rákkezelés –, amelyek nagy hatással lehetnek a beteg életminőségére, túlélésére.

Mozogjon, ha tud

A testmozgást ma már gyógyszerként ismerik el. A testmozgás a betegre és az egészségügyi problémáira szabható, hogy serkentse a testet, és olyan belső környezetet alakítson ki, amelyben a rák kevésbé valószínű, hogy terjed. Ezt többféleképpen is elérheti.

A testmozgás erős stimulációt jelent az immunrendszerünk számára, növeli a vérkeringésünkben lévő, rákellenes immunsejtek számát, és ezeket a tumorszövetbe juttatja, hogy felismerjék és elpusztítsák a rákos sejteket.

A vázizmaink (a csontokhoz a mozgás érdekében csatlakozó izmok) jelzőmolekulákat, úgynevezett miokineket bocsátanak ki. Minél nagyobb az izomtömeg, annál több miokin szabadul fel – még akkor is, ha az ember nyugalomban van.

A testmozgás során és közvetlenül az edzés után azonban a véráramba további miokin szabadul fel. A miokinek az immunsejtekhez kötődnek, és arra serkentik őket, hogy jobb „vadászgyilkosok” legyenek. A miokinek közvetlenül a rákos sejteknek is jeleznek, lassítva azok növekedését és sejtpusztulást okozva.

A testmozgás nagymértékben csökkentheti a rákkezelés mellékhatásait is, mint például a fáradtság, az izom- és csontvesztés, valamint a zsírnövekedés. És csökkenti más krónikus betegségek, például a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A testmozgás fenntarthatja vagy javíthatja a rákos betegek életminőségét és mentális egészségét.

Újabb kutatási bizonyítékok arra utalnak, hogy a testmozgás növelheti az olyan általános kezelések hatékonyságát, mint a kemoterápia és a sugárterápia. A testmozgás minden bizonnyal elengedhetetlen a betegek bármilyen műtétre való felkészítéséhez a szív- és légzőrendszeri fittség növeléséhez, a szisztémás gyulladás csökkentéséhez, valamint az izomtömeg, az erő és a fizikai funkció növeléséhez, majd a műtét utáni rehabilitációjukhoz.

Ezek a mechanizmusok magyarázzák, hogy a fizikailag aktív rákbetegek túlélési eredményei miért sokkal jobbak, ugyanis esetükben a rák okozta halálozás relatív kockázata negyven-ötven százalékkal csökken.

A mentális egészség segítése

A második „eszköz”, amelynek nagy szerepe van a rák kezelésében, a pszichoonkológia. Ez magában foglalja a rák pszichológiai, szociális, viselkedési és érzelmi aspektusait, nemcsak a beteg, hanem a gondozók és a családtagok számára is.

A cél az életminőség és a mentális egészség olyan aspektusainak fenntartása vagy javítása, mint az érzelmi szorongás, a szorongás, a depresszió, a szexuális egészség, a megküzdési stratégiák, a személyes identitás és a kapcsolatok.

Az életminőség és a boldogság támogatása önmagában is fontos, de ezek a barométerek hatással lehetnek a beteg fizikai egészségére, a gyógytornára adott válaszra, a betegséggel és a kezelésekkel szembeni ellenálló képességére is.

Ha egy beteg nagyon zaklatott vagy szorong, a teste menekülés vagy harc válaszreakcióba léphet. Ez olyan belső környezetet hoz létre, amely hormonális és gyulladásos mechanizmusokon keresztül valójában támogatja a rák progresszióját. Ezért alapvető fontosságú, hogy a mentális egészségüket támogassuk.

A egészséges táplálkozás

A harmadik terápia a támogató rákkezelés eszköztárában a diéta. Az egészséges táplálkozás támogathatja a szervezetet a rák elleni küzdelemben, és segíthet elviselni és felépülni az orvosi vagy sebészeti kezelésekből.

A gyulladás termékenyebb környezetet biztosít a rákos sejtek számára. Ha a beteg túlsúlyos, és túlzott zsírszövettel rendelkezik, akkor nagyon hasznos lehet egy zsírcsökkentő étrend, amely egyben gyulladáscsökkentő is. Ez általában a feldolgozott élelmiszerek kerülését és túlnyomórészt friss, helyi forrásból származó, főként növényi alapú élelmiszerek fogyasztását jelenti.

Az izomvesztés minden rákkezelés mellékhatása. Az ellenállóképességi edzés segíthet, de az embereknek szükségük lehet fehérjekészítményekre vagy étrendváltoztatásra ahhoz, hogy elegendő fehérjéhez jussanak az izomépítéshez. Az idősebb kor és a rákellenes kezelések csökkenthetik a fehérjebevitelt és a felszívódást, így a táplálékkiegészítés javallott lehet.

A daganatos betegségtől és a kezeléstől függően egyes betegeknél nagyon speciális diétás kezelésre lehet szükség. Egyes rákos megbetegedések, például a hasnyálmirigy-, gyomor-, nyelőcső- és tüdőrák gyors és ellenőrizetlen testsúlycsökkenést okozhatnak. Ezt nevezzük kachexiának, és gondos kezelést igényel.

Más rákos megbetegedések és kezelések, például a hormonterápia gyors súlygyarapodást okozhatnak. Ez is gondos megfigyelést és irányítást igényel, hogy amikor a beteg már nem szenved rákban, ne maradjon meg más egészségügyi problémák, például szív- és érrendszeri betegségek és metabolikus szindróma (a szívbetegség, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát növelő állapotok csoportja) nagyobb kockázata.

Ez a három leghatékonyabb eszköz a rákos betegek támogató gondozásának eszköztárában. Egyikük sem „gyógyítja” a rákot, sem önmagában, sem együttesen. De az orvosi kezelésekkel együttesen alkalmazva nagymértékben javíthatják a betegség kimenetelét.

Kapcsolódó írásaink