Életmód

Ezzel az étkezéssel elkerülhetjük a stroke-ot

A telítetlen zsírokat is be kell építeni az étrendbe

A stroke megelőzése érdekében naponta 500-600 g zöldséget és gyümölcsöt kell enni, mondta a „Gazeta.Ru”-nak Elena Churakina endokrinológus, táplálkozási szakember.

Ezzel az étkezéssel elkerülhetjük a stroke-ot
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library /SPD/Science Photo Library/Samunella

Ajánlott a különböző gyümölcsök és zöldségek napi fogyasztása körülbelül 500-600 g mennyiségben, mert ez a termékcsoport vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat tartalmaz, valamint nagy mennyiségű rostot, amely segít csökkenteni a koleszterin felszívódását – magyarázta a szakértő.

Az orvos megjegyezte, hogy az étrendbe be kell vonni az omega-3 zsírsavakat, amelyek a diófélékben, az olívaolajban, a lenmagolajban és a halakban találhatók. A sóbevitelt is korlátozni kell napi öt grammra, és kerülni kell az egyszerű szénhidrátokat, például a pékárukban, az édes üdítőkben és az édességekben találhatóakat.

Az elhízás stroke-hoz vezethet, ezért jobb elkerülni a túlzott kalóriafogyasztást – tette hozzá Churakina. Ezenkívül ki kell zárni az alkoholt az étrendből, és mérsékelt fizikai aktivitást kell végezni – zárta a táplálkozási szakértő.

Kapcsolódó írásaink