Életmód
Ezeknek a betegségnek csökkenti a kockázatát a növényi étrend
Egy friss tanulmány kimutatta, hogy egyes betegségek kialakulása jelentősen csökkenthető növényi étrenddel
A tanulmányok eredményei egyértelműen kimutatták: a vegetáriánus és vegán étkezés is csökkenti a szívizom elégtelen vérellátása következtében kialakuló iszkémiás szívbetegség, valamint egyes ráktípusok (a prosztatarák, a gyomor-bélrendszeri rák és a vastagbélrák) kialakulásának kockázatát.
Az NBC News által közölt összefoglalóból az is kiderül, hogy a növényi alapú étrend a nagyobb testsúlyt, a szervezetben lévő gyulladásokat és az LDL vagyis a „rossz” koleszterin szintjét is csökkenti.
Azonban a kutatók azt is megállapították, hogy nem kell teljes mértékben lemondani a húsételekről: már az is észlelhető egészségügyi előnyökkel jár, ha az állati eredetű ételek fogyasztását heti két-három nappal csökkentjük.
Érdemes tehát olyan napokat beillesztenünk az étrendünkbe, amikor a zöldségeket és a gyümölcsöket részesítjük előnyben, és kiélvezzük ezek pozitív hatását – javasolják a táplálkozástudományi szakértők.
Mire figyeljünk?
Sajnos sokan a húsételek elhagyásával a finomított szénhidrátok és a cukrok fogyasztását fokozzák, amely a legrosszabb táplálkozási minta. Ha valaki a vegetáriánus vagy vegán étrend mellett dönt, akkor figyelni kell a változatos táplálkozásra, mert ha innentől kezdve több pékterméket és tésztaételt fogyasztunk, az inkább negatív hatással lesz az egészségünkre.
Hogy elkerüljük a hiánytáplálkozást, az egészséges növény alapú étrendnek megfelelő arányban tartalmaznia kell teljes kiőrlésű gabonákat, gyümölcsöket, zöldségeket, olajos magvakat és hüvelyeseket is.
Mi okozza a pozitív hatást?
A kutatók arra is keresték a választ, hogy miért ennyire egészséges a növényi étrend? Az egyik lehetséges ok az, hogy a sok gyümölcs és zöldség rengeteg vitamint, tápanyagot és antioxidánst tartalmaz, amelyek támogatják a szervezet működését és gyulladáscsökkentő hatásúak. A másik ok pedig, hogy a növényi alapú étrendek általában magas rosttartalmúak is, amely segít csökkenteni a rossz koleszterinszintet.