Életmód

Mit együnk és mit ne, ha túl sok a gyomorsavunk?

Amennyiben tünetei fokozódnak, érdemes orvoshoz fordulni

A savas reflux akkor jelentkezik, amikor a nyelőcső alján lévő záróizom nem működik jól, és a gyomorból folyadék jut a nyelőcsőbe.

Mit együnk és mit ne, ha túl sok a gyomorsavunk?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Alkalmanként bárkivel előfordulhat, problémát akkor jelent, ha a jelenség gyakorivá válik. Ilyenkor beszélünk reflux betegségről, amely bármely életkorban előfordulhat, de 40 éves kor felett gyakoribb.

A reflux szempontjából bizonyos ételek súlyosbíthatják a fájdalmas tüneteket, míg más ételek enyhíthetik azokat.

Étrendünk megváltoztatása nagyban befolyásolhatja a gyomorsav mennyiségét.

A zöldségekkel, fehérjékkel és gyümölcsökkel kiegyensúlyozott étrend a legjobb. Érdemes beiktatni az étrendbe a csirkemellet, a salátát, a zellert, a paprikát, a barna rizst, a dinnyét, a zabpelyhet, az édesköményt és a gyömbért. Ezek mind olyan egészséges élelmiszerek, amelyek nagy segítségünkre lehetnek abban, hogy könnyebbek legyenek a mindennapjaink.

Vannak olyan ételek, amelyeket viszont jobb kerülni, hogy ha szeretnénk hatásosan fellépni a reflux ellen. Általánosságban ezek közé tartozik minden, ami zsíros, savas vagy erősen koffeintartalmú. A savas refluxot okozó legrosszabb ételek listáján szerepel a kávé, a tea, a szénsavas italok, a csokoládé, a borsmenta, a grapefruit, a narancs, a paradicsom, az alkohol, a sült ételek és a késő esti nassolnivalók.

A reflux betegségre jellemző leggyakoribb tünetek a nyelőcsőégés vagy gyomorégés, a savas gyomortartalom visszaáramlása a nyelőcsőbe, a levegő nyelése, a savas felböfögés és a nyelési nehézségek.

Ha a panaszai havonta egy-két alkalommal jelentkeznek, érdemes megpróbálni életmódváltással megelőzni azokat.

A megelőzés leghatékonyabb módszere az egészséges életmód és étrend kialakítása, külön hangsúlyt fektetve a káros szenvedélyek, az alkoholfogyasztás mérséklésére és a dohányzás elhagyására is.

Kapcsolódó írásaink