Életmód

Hat élelmiszer, amely káros az agyműködésre

Élelmiszerekkel meg lehet előzni a demenciát

Az agy a szervezet parancsnoki központja, és a táplálkozás kulcsszerepet játszik az optimális működés fenntartásában. Vannak azonban bizonyos élelmiszerek, amelyeket minimalizálni kell az étrendben – írta meg az rbc.ua.

Hat élelmiszer, amely káros az agyműködésre
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Philippe Huguen

Egészséges ételek az agy számára
Az orvosok szerint ezekkel az élelmiszerekkel meg lehet előzni a demenciát és az agyi funkciók időskori elvesztését.

Emellett napi egy pohár bornál nem szabad többet inni.

A következő élelmiszereket kell mindenképpen beilleszteni az étrendbe:

zöldségek - naponta,
bogyós gyümölcsök – hetente legalább kétszer,
diófélék – heti öt adag,
teljes kiőrlésű gabonafélék – naponta,
hal – hetente egy-két alkalommal,
hüvelyesek – hetente négy alkalommal,
baromfi – hetente kétszer.

Az olajos halakban található omega-3 zsírsavak, amelyeket az emberi szervezet nem képes saját maga előállítani, segítenek megelőzni a neurodegeneratív betegségek kialakulását.

A spenót és a káposzta sok olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek jót tesznek az agynak. Gazdagok K-vitaminban, luteinben és folsavban, amelyek lassítják a kognitív funkciók időskori hanyatlását.

A zöldségek fogyasztásának növelése segíthet a tápanyagszükséglet kielégítésében, miközben támogatja az agy egészségét.

A bogyós gyümölcsök is számos olyan vitamint tartalmaznak, amelyek támogatják a kognitív funkciókat. Az áfonya gazdag C-vitaminban, amely erős antioxidáns, és összefüggésbe hozható a kognitív funkciók javulásával.

Íme, mit ajánlott minimalizálni az étrendben:

Vaj, margarin,
sajt,
vörös húsok,
sült ételek,
sütemények,
édességek.

Kapcsolódó írásaink