Életmód

Maradandó agykárosodást okozhatnak a gyorsételek

A zsíros ételek megterhelik a gyomrot

A magas zsírtartalmú, cukros étrend, vagyis például a gyorséttermi ételek maradandó agykárosodást okozhatnak – írja a Hazipatika.com.

Maradandó agykárosodást okozhatnak a gyorsételek
Képünk illusztráció
Fotó: Photo12 via AFP/Gilles Targat

A magas zsírtartalmú, cukros étrend, vagyis például a gyorséttermi ételek maradandó agykárosodást okozhatnak, így megzavarhatják a memóriát is – számol be a ScienceAlert a Dél-kaliforniai Egyetem friss kutatásának eredményéről – írja a Hazipatika.com.

Hiába váltottak egészséges ételekre, a probléma megmaradt

A kutatók a kísérlet során a patkányokat már fiatal koruktól ilyen ételekkel etették: 26 és 56 napos koruk között kaptak magas zsírtartalmú, cukros ételeket. Ez az életkor a rágcsálóknál nagyjából az emberi serdülőkornak felel meg, amikor jelentős fejlődésen megy keresztül az agy. A kontrollcsoportban az állatok egészséges élelmet fogyasztottak.

Ezt követően a rágcsálókkal különböző memóriateszteket végeztettek. Kiderült, hogy az egészségtelenül táplálkozó példányok nem képesek azonosítani az új tárgyakat egy néhány nappal korábban bejárt helyszínen, emellett az ismert objektumokat sem ismerték fel, amennyiben azok elmozdultak. Ezek a problémák akkor is fennmaradtak, amikor a gyorséttermi csoport harminc napra egészséges étrendre váltott.

Más vizsgálatok is azt mutatják, hogy ha a patkányok egészségtelen ételeken nőnek fel, akkor tartós memóriakárosodás alakul ki náluk – mondta el Scott Kanoski, a kutatócsapat egyik tagja.

A férfiakra jobban hat?

A szakemberek megállapították, hogy a patkányoknál csökkent az acetilkolin szállítására szolgáló fehérje szintje a hippokampuszban. Ezen agyi régió az emlékek és a térbeli információk rögzítésében segít. A hippokampusz sejtjeit acetilkolin felszabadítására késztető gyógyszerek segítségével azonban a memória helyreállt.

Érdekesség, hogy a cukros, zsíros ételek hosszan tartó hatása csak a hímeknél volt megfigyelhető, amikor a nőstények hosszú ideig egészségesen táplálkoztak, elmúltak a memóriaproblémák. Hogy az ember memóriájára pontosan hogyan hatnak ezek az összetevők, ennek megértéséhez szükség lesz további vizsgálatokra.

A zsíros ételek megterhelik a gyomrot, sőt az egész emésztőrendszert, beleértve a méregtelenítésben és a zsírok lebontásában kulcsszerepet játszó májat is, de a probléma ennél összetettebb. „A gyorséttermi ételekkel az a baj, hogy szinte valamennyi szervünkre rossz hatással vannak. Magas a szénhidráttartalmuk, sok bennük a zsír, a cukor és a só, ellenben alig tartalmaznak rostot és fehérjét, vitamin és ásványi anyag pedig gyakorlatilag nincs bennük” – nyilatkozta a dietetikus.

Kapcsolódó írásaink