Egészség

Rákhoz vezethet, ha sok gyorsételt eszünk fiatalon

Egy új kutatás szerint fokozza az emlőrák későbbi kialakulásának veszélyét, ha gyakran esznek gyorsételeket a tinédzser lányok

Több korábbi tanulmányból is ismert, hogy a cukorban, szénhidrátban, illetve ultrafeldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend összefüggésbe hozható a fokozott rákkockázattal, az elhízással és egyéb egészségügyi problémákkal egyaránt – írta a hazipatika.com a Rizikometer nyomán.

Rákhoz vezethet, ha sok gyorsételt eszünk fiatalon
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

Mint azt a Rizikometer írja a Facebookon, egy frissen megjelent kutatás újabb bizonyítékkal szolgál az említett veszélyeket illetően: a tudományos munka szerint az ilyesfajta táplálkozás különösen veszélyes lehet a tinédzser lányok mellének fejlődésére.

Objektum doboz

A poszt szerint a Dél-Karolinai Orvostudományi Egyetem kutatói felfedezték, hogy a gyorsételekben magas az úgynevezett glikációs végtermékek (AGE) koncentrációja. Olyan káros vegyületekről van szó, amelyek nagy mennyiségben felhalmozódva számos betegség kialakulásának kockázatát növelik. A kutatócsoport rágcsálókkal folytatott állatkísérletek során kereste a választ arra, hogy a nagy mennyiségű AGE-bevitel milyen hatással van a szervezetre.

Kapcsolódó írásaink