Életmód

A hüvelyesek így nem puffasztanak

Apró praktikák segítenek a kellemetlen mellékhatások elkerülésében

A hüvelyesek nagyon egészségesek, köztudott puffasztó hatásuk miatt azonban sokan ódzkodnak a rendszeres fogyasztásuktól. Pedig néhány praktikával megelőzhető a fokozott gázképződés, hívja fel a figyelmet a hazipatika.com.

A hüvelyesek így nem puffasztanak
Képünk illusztráció
Fotó: foodcollection via AFP/Mood4Food/Jean Fondacci, Hélène Markezana

Sokan nem tudják, de a hüvelyes zöldségek okozta puffadás megelőzhető vagy mérsékelhető néhány főzés közbeni praktika betartásával – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) egészséges életmódot népszerűsítő oldala, a Merőkanál.hu.

Erre figyeljünk, amikor hüvelyest főzünk

Az előre beáztatott hüvelyes növényt érdemes például fedő nélkül főzni, valamint kaporral, édesköménnyel, ánizzsal vagy kurkumával ízesíteni, hogy kevésbé puffasszon a készülő leves vagy főzelék. A főzővizet pedig a folyamat közben többször is ajánlott lecserélni friss vízre.

Érvek a hüvelyesek fogyasztása mellett

A hüvelyesek igen gazdagok növényi fehérjékben, magas rosttartalmuk pedig nagyon jót tesz az emésztésnek. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető például a székrekedés és az aranyér kialakulását is. Elkészítésük pénztárcabarát, emellett pedig „olyan laktatók és jól ízesíthetők, hogy a húsimádóknak sem lehet okuk panaszra” – fogalmazott a Merőkanál csapata.

Kapcsolódó írásaink