Életmód
A legjobb fáradtság elleni ételek a dietetikus ajánlásával
Az étkezések kihagyása vércukorszint-csökkenést okozhat
Ha a nők egészségéről van szó, az energiaszint a legnagyobb gondok közé tartozik, és csak a mentális betegségek előzik meg – derül ki a MyFitnessPal étrend- és fitneszkövető alkalmazás felméréséből. A szakértők szerint azonban néhány megfontolt változtatás az étkezésben visszaadhatja a lendületet.
Keveset és gyakran: Naomi Newman-Beinart táplálkozási szakértő szerint az, hogy mikor eszünk, legalább olyan fontos, mint az, hogy mit eszünk. „A napi három nagy étkezés helyett azt tanácsolom az ügyfeleimnek, hogy gyakrabban fogyasszanak kisebb étkezéseket, hogy segítsenek az állandó energiaellátás fenntartásában. Az étkezések kihagyása vércukorszint-csökkenést okozhat, ami csökkent energiához vezet, ezért azt javaslom, hogy ébredés után két órán belül reggelizzünk, majd három-négy óránként együnk. A főétkezések között egy kis nassolnivaló vagy egy turmix is megteszi".
Ételcserék: Az olyan dolgok, mint a fehér kenyér és tészta teljes kiőrlésű gabonára cserélése segíthet az energiatermelésben, mivel a teljes kiőrlésű gabonák jobb rostforrások, és fokozatosabban szabadítják fel a glükózt a vérben. „Kezdje a napot tápláló teljes kiőrlésű kenyérrel vagy egy fehérjével, például tojással vagy tofuval töltött wrap-csomaggal, és egy egészséges zsírral, például avokádóval, hogy biztosítsa a hosszan tartó energiát" – javasolja Stephanie Nelson, regisztrált dietetikus és a MyFitnessPal házon belüli táplálkozási szakértője.
Csomagolja be a fehérjét: „Annak ellenére, hogy nem elsődleges energiaforrásunk, a fehérje létfontosságú a fáradtság elkerülése érdekében" – mondja Stephanie. „Ennek oka, hogy a fehérje képes lassítani a szénhidrátok felszabadulását a véráramban, megelőzve a vércukorszint kiugrását és összeomlását. A fehérje számos célt szolgál a szervezetben, többek között az anyagcseréhez szükséges enzimek képződését és a szövetek javítását, ami elengedhetetlen az energia megőrzéséhez. Ezek a folyamatok lelassulnak, ha nem jut elegendő fehérjéhez, ami fáradtságot okozhat."
Naomi hozzáteszi: „Ezért javaslom, hogy a turmixokhoz adjunk fehérjét. Ez nem csak tovább ad teltségérzetet, de lassítja a cukor felszívódását a turmixból, így segít egyensúlyban tartani az energiaszintet. Én görög joghurtot használok, mivel az több fehérjét tartalmaz, mint a hagyományos joghurt, de a dióvaj vagy a fehérjepor is jól működik."
„Ha nincs elég vas az étrendben, a vér alacsony oxigénszintjével – vérszegénységgel – küzdhet, ami letargiához, gyengeséghez, fáradtsághoz és apátiához vezethet" – mondja Cheryl Lythgoe, a Benenden Health matrónája.
„Hogy csökkentsük ennek kockázatát, jó ha sok vasban gazdag ételt fogyasztunk, például vörös húst, baromfit és halat, tofut, babot, hüvelyeseket és dúsított gabonaféléket. Kevesen tudják, hogy a kagyló több vasat tartalmaz, mint a steak. A tea is megakadályozhatja a vas felszívódását az ételekből, ezért kerülje az étkezéshez való fogyasztását."
Ugyanígy a B12-vitamin hiánya is okozhat problémákat. „A B-vitaminok – amelyek a tojásban, a tejben, a babban, a teljes kiőrlésű gabonafélékben, a sovány húsokban és a banánban találhatók – létfontosságú szerepet játszanak az ételek energiává alakításában" – mondja Naomi.
„A jó zsírforrások valóban energiát adhatnak és egészségesek lehetnek a szív számára. Hosszabb ideig tartó energiakibocsátást biztosítanak, mint a szénhidrátok. Fontolja meg, hogy egészséges zsírforrásként további mandulát, olívaolajat vagy houmuszt adjon az étrendjéhez" – mondja Stephanie.