Életmód

Miért együnk túrót?

Olyannyira alacsony a tejcukortartalma, hogy még a joghurtnál és a kefirnél is kevesebb laktóz lelhető fel benne

Amellett, hogy isteni finom, fontos arról is beszélni, hogy mennyire egészséges élelmiszer a túró, amely sok magyar étel fő összetevője – írta meg a Ridikul.hu.

Miért együnk túrót?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Maga a túró tejből készül, a tejfehérje kicsapásával, és mivel igen értékes élelmiszernek számít, így nyugodtan beleilleszthetjük fogyókúrás vagy diétás étrendünkbe is. Az étkezési tehéntúró Magyarországon háromfajta zsírtartalommal kapható, zsíros, félzsíros és sovány formában. A túrónak alapvetően semleges íze van, így sokféleképpen elkészíthetjük attól függően, hogy édeset vagy sósat szeretnénk enni.

Természetesen mindig vannak különböző trendek arról, hogy éppen mi számít egészségesnek az élelmiszerek közül, amelyeknek nagy része újabb keletű, és beszerzésük igen drága. Ilyen esetekben érdemes elgondolkodnunk azon, hogy néha a legegészségesebb dolgok ott vannak a szemünk előtt, csak mi nem is tudunk róluk, ráadásul sokkal olcsóbban kaphatjuk meg, mint a „sztár-szuperélelmiszereket”. Pedig a túró is ilyen, hiszen tíz dekagramm félzsíros túró majdnem kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint egy nagy pohár tej.

Tejcukortartalma pedig akár 20–40 százalékkal is kevesebb lehet, mint ami a tejben található, így akár a laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Olyannyira alacsony a tejcukortartalma, hogy még a joghurtnál és a kefirnél is kevesebb laktóz lelhető fel benne. Magas fehérjetartalma miatt pedig tökéletes, ha például diétázunk, hiszen fűszerezve, rozskenyérre kenve és zöldségekkel együtt fogyasztva tökéletes lehet a nap bármely szakaszában, ha nagyon éhesek leszünk.

Kapcsolódó írásaink