Életmód

Hullik a haja? Ezek a hétköznapi ételek okozhatják

A hajgyógyász szerint a rossz táplálkozási szokásokon mielőbb érdemes lenne változtatni

A hajgyógyászok gyakran megmagyarázzák, hogy miért is hullik ki a haj – ez különböző okokból történhet – a rossz genetikától a súlyos betegségek jelenlétéig. De kiderül, hogy ez a rossz táplálkozási szokások miatt is megtörténhet – számolt be erről a Sports.kz az UNIAN-ra hivatkozva.

Hullik a haja? Ezek a hétköznapi ételek okozhatják
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/R3F

Priti Mahir orvos-hajgyógyász elmondta, mely ételektől hullhat ki a hajunk.

Túl sok A-vitamin

Ez a vitamin az állati eredetű termékekben (hal, máj, tejtermékek, tojás) és a jellegzetes sárgás-narancsos színű gyümölcsökben/zöldségekben (sárgarépa, sütőtök, paprika, sárgabarack, dinnye) található. Az A-vitamin nélkülözhetetlen az egészséges haj és szem szempontjából, de túltengése hajhulláshoz vezet.

Sült és zsíros ételek

Gyakran előfordul hajhullás azoknál, akik „előszeretettel" fogyasztanak egészségtelen sült és zsíros ételeket. A sült vagy zsíros ételek nem tartalmaznak egészséges zsírokat, amelyek viszont hozzájárulnak a hajhulláshoz.

Hal

Bizonyos halfajták, mint például: makréla, tonhal, lepényhal, laposhal, sőt még a lazac és a pisztráng is néha nagyon magas higanytartalmúak. Ha ez felhalmozódik a szervezetben, ez is oka lehet a hajhullásnak.

Fehérjehiány

Bármilyen fehérjeszegény étrend, vagy egy rossz étrend, amely nem ad elég fehérjét a szervezetnek, hajromláshoz, sőt hajhulláshoz vezethet. Fehérje bőségesen található a fehér húsokban, a halakban, a tojásban és az erjesztett tejtermékekben – ügyeljen arra, hogy táplálóan étkezzen.

Magas glikémiás indexű élelmiszerek

Ha nagyon erősen hullik a haja, akkor lehet, hogy túlzásba viszi a sült burgonya, egyes gyümölcsök (ananász, görögdinnye, banán, datolya), fehér kenyér, tésztafélék, egyes zabkásák (rizs, búzadara, köles, búza), méz, különböző édességek (gofri, sűrített tej, pillecukor, mályvacukor, mézeskalács, piskóta, halva, lekvár, fagylalt) fogyasztását. A megemelkedett cukorszint növeli az inzulin és az androgének mennyiségét a szervezetben, ami negatívan hat a haj egészségére.

Cink-, vas- és kalciumhiány

A hajgyógyász azt tanácsolja, hogy ha hullik a hajunk – ellenőrizzük, hogy annyi cinket és vasat kapunk-e, amennyire a szervezetünknek szüksége van. Marhahús, sertéshús, bárányhús, pulyka, csirke, hüvelyesek, diófélék, magvak, tenger gyümölcsei, tojás – ezeket mind rendszeresen kell fogyasztani, hogy elkerüljük a vashiány okozta vérszegénység kockázatát.

A kalcium szükséges a csontok, a fogak, sőt a haj normális fejlődéséhez is – ez az anyag megtalálható a csicseriborsóban, a babban, a tejcsokoládéban, a tojásban, a borsóban, a szójában, az árpagrízben és sok más élelmiszerben. A kalciumhiány a gyengülő hajhagymák gyakori oka is.

Kapcsolódó írásaink