Életmód

Ételek, amelyek javítják a memóriát

Életkorral a vitaminok felszívódási aránya csökken

Bizonyos élelmiszerek nem csak a memóriánkra vannak jó hatással, de az időskori hanyatlásra is – írta meg a Házi patika.

Ételek, amelyek javítják a memóriát
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A telítetlen zsírsavakban gazdag olíva az egyik legjobb választás az agy működése szempontjából: a benne található tápanyagok védik az idegrendszer működését, és lassítják az agy öregedését. A magas MCT (közepes láncú triglicerid) tartalmú kókuszolaj fogyasztása szintén ajánlott, hiszen azzal, hogy energiával látja el az agyat, élénkíti a memóriát is. Az olajos magvak sokaságát is érdemes rendszeresen az étkezésbe iktatni, ugyanis növelik oxigénellátást, javítják a koncentrációt és az emlékezőképességet is felturbózzák.

Bár a csonthéjasok alapvetően mind serkentő hatásúak, közülük is kiemelkedik a dió, amely kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint társai, ráadásul növényi eredetű omega–3 zsírsavat, alfa-linolénsavat, magnéziumot, vasat, káliumot, szelént, cinket és Q–10 koenzimet is tartalmaz, amelyek mind táplálják az agysejteket. Jó hírünk van a csokoládé- és a fűszerrajongók számára is: az étcsokoládéban található flovonoidok javítják az agy vérkeringését, a rozmaring növeli a vérellátását, a kurkumin nevű polifenolt tartalmazó kurkuma pedig megelőzi az agysejtek pusztulását, és elősegíti az új idegek keletkezését.

A memória élénkítésének érdekében jó, ha sok gyümölcs kerül a tányérra. A sötét színűek, mint a szeder, szamóca, a meggy és az áfonya mind tartalmazzák az úgynevezett antocianin nevű vegyületet, amely kifejezetten jótékony hatással van az agyműködésre.

Az omega–3 zsírsavat és a szelént gyakran az agy táplálékaként is nevezik: rendszeres fogyasztásuk jelentősen javíthat a emlékezőképességen. Ha természetes formájában szeretnénk a szervezetünkbe juttatni, az egyik legjobb forrásai a halak, például a lazac, a szardínia és a makréla. A tengeri halhús szeléntartalommal is rendelkezik, amely szintén segíti a jó memória megőrzését, a koncentráció fenntartását, védi az idegrendszert, és – akárcsak az omega–3 esetében – több kutatás arra enged következtetni, hogy az időskori demencia megelőzésére is hatással lehet.

Életkorral a vitaminok felszívódási aránya csökken, ezért az ötven év feletti korosztályt a B12-vitamin-hiány is fokozottan érinti.

Kapcsolódó írásaink