Életmód
Így fagyassza le a sajtot és a nyers tojást
Nem mindegy, hogy mit és hogyan teszünk el a mélyhűtőbe

A hőmérséklet lecsökkenésének köszönhetően a mikroorganizmusok szaporodása előbb lelassul, majd megáll. Ez a fagyasztás tartósító hatásának titka – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszerpazarlás ellen küzdő, Maradék nélkül elnevezésű programjának Facebook-posztjában. A bejegyzésben azt is összefoglalták, milyen élelmiszert hogyan szabad a mélyhűtőbe tenni. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.
Fontos szabályok fagyasztáshoz
Az egyik aranyszabály, hogy sose tegyen forró ételt a fagyasztóba, csak szobahőmérsékletűre hűtöttet. Célszerű adagonként lefagyasztani a fogásokat, hogy mindig csak a szükséges mennyiséget kelljen kiolvasztani. A dobozokat nem érdemes teljesen tele tölteni, a fagyasztás során ugyanis megnő a magas víztartalmú élelmiszerek térfogata, és széttörhet a teletöltött tároló.
Jó tudni, hogy az élelmiszereket nemcsak a vásárlás napján, hanem egészen a fogyaszthatósági idő végéig is lefagyaszthatjuk. A mélyhűtőbe tett ételeket ajánlott felcímkézni: írja rá, hogy mit tartalmaz az adott csomag, és mikor került a fagyasztóba.
Tippek tojás és tejtermék fagyasztásához
A főtt tojást megpucolva, de a nyers tojást is feltörve fagyasztjuk. A nyers tojás sárgáját és fehérjét együtt, felverve vagy akár különválasztva is elteheti – ha jégkockatartóba tölti a folyadékot, akkor később kis adagonként használhatja fel. Egy csipet só vagy cukor hozzáadásával ráadásul a fagyasztás okozta minőségromlást is mérsékelheti.
A tejtermékek lefagyasztásával nem lesz könnyű dolga. A sajtokat elteheti a mélyhűtőbe, azonban alaposan be kell csomagolni őket ahhoz, hogy megelőzze a fagyasztás okozta károsodást. A tejből és a tejszínből a fagyasztás hatására kiválik a tejzsír, ez pedig szemcsés állományt eredményez a felolvasztást követően. Egy alapos összerázás javíthat ezen, de alapvetően nem szokták ajánlani ezen élelmiszerek fagyasztását, ahogyan a túróét sem.
A majonéz és a salátaöntetek fagyasztásánál szintén szétválhatnak a vizes és az olajos összetevők, ez pedig az állomány és az íz megváltozását eredményezheti. Ez azonban megszüntethető egy erőteljes összerázással vagy újrakeveréssel – mutattak rá a szakértők.
Tészták és zöldségek a mélyhűtőben?
A főtt tészta állagát is jelentősen megváltoztatja a fagyasztás, így felengedés után már nem annyira élvezetes az étel elfogyasztása. Jó tudni azonban, hogy a nagyobb fehérje- és zsírtartalmú élelmiszereknél kisebb az esélye az állomány-, íz- és színváltozásnak. Ez tehát azt jelenti, hogy a tojásos tészták minőségét kevésbé befolyásolja a fagyasztás, mint a tojás nélküliekét. A nyers, élesztős tésztákat pedig lehetőleg még a kelesztés előtt érdemes lefagyasztani.
A magas nedvességtartalmú zöldségek és gyümölcsök (például a görögdinnye, uborka, citrusfélék, salátafélék) szerkezete roncsolódik a fagyasztás során. Felengedést követően nem nyerjük már vissza az eredeti állapotot, ezért ezeket általában nem javasolják fagyasztásra” – írta a Nébih.
Ám ha egyébként a szemetesbe kerülnének ezek az élelmiszerek, akkor még mindig jobb, ha inkább lefagyasztja őket. Ezeket az alapanyagokat később felhasználhatja turmixok, levesek, pürék vagy sütemények készítéséhez.