Életmód

Tudta? Ezt teszi a mézeskalács a testtel

Egyik összetevője, alapanyaga a titok, hiszen az tele van vitaminnal és minden földi jóval. De melyik lehet az?

Nincs karácsony bejgli és mézeskalács nélkül. A hamisítatlan ünnepi édesség nagyszerű családi program is lehet, és habár pont úgy, mint minden karácsonyi étel, kalóriától nem mentes, ámde cserébe sok jó hatása van. Úgyhogy indok megadva: egészségünk érdekében a mézeskalács fogyasztás erősen javallott – írta a Ripost.

Tudta? Ezt teszi a mézeskalács a testtel
Képünk illusztráció
Fotó: MH archív/Horváth Péter Gyula

A méz a természetben fellelhető gyakorlatilag egyik legtökéletesebb tápanyagunk, hiszen nagyon értékes alkotóelemei vannak, amelyek a szervezetünkre jótékony hatással vannak. Legalább 9 féle vitamin, több tucatnyi ásványi anyag, aminosavak, enzimek, fehérjék találhatóak meg általánosságban minden mézben, és ezeknek köszönhetően rengeteg, az egészségre gyakorolt jótékony hatása van – mesélte Borszéki Viktória méhész.

Rengeteg fajta méz van, és amellett, hogy mindegyik rendelkezik egyedi jótékony hatásokkal, közös bennünk, hogy mind immunerősítő, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, továbbá segíti az érrendszer és az emésztőrendszer működését.

Borszéki Viktória szerint ezzel egyre több ember van képben, aminek köszönhetően egyre többet fogyasztanak mézet is, de még mindig nem elegen. Épp ezért, mint 2023 Mézkirálynője, az ő feladata ennek a természetes édességnek a népszerűsítése:

„Egy évig képviselem ezt a pozíciót, és ez alatt rengeteg szakmai programra látogatok el, ahol népszerűsítjük a mézfogyasztást, és mutatjuk be a méhészetet. Rengeteg óvodába, iskolába és gimnáziumokba járok, ahol mézes reggelik kíséretében mutatom meg a termékeket, kóstoltatom meg a fiatalokkal és a gyerekekkel a mézeket. Egy kis betekintést adok nekik a méhészet világába."

Kapcsolódó írásaink