Életmód

A férfinátha nem városi legenda, tudományos magyarázat van rá

A férfiaknak több van az immunitást elnyomó hormonból

Tüsszögés, torokfájás, köhögés... A nők többsége, ha ezeket tapasztalja, többnyire maximum megjegyzi, hogy nincs túl jó formában, és teszi tovább a dolgát. Ám ha ez egy férfival történik, szinte azonnal ágynak esik, és olyan hatalmas, szomorú kutyaszemekkel néz ránk, nyögések és sóhajok közepette, hogy a teáját és a gyógyszerét is az ágyba visszük neki. A férfinátha évek óta viccek és mémek tárgya, ám kiderült, hogy tudományos magyarázata is van annak, hogy a pasik valóban úgy érzik, belepusztulnak egy kis hőemelkedésbe is – írta meg a Life.hu.

A férfinátha nem városi legenda, tudományos magyarázat van rá
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Jenna Hope egészségügyi szakember szerint a nőknek erősebb az immunrendszerük, ezért ritkábban betegszenek meg, és ha meg is betegszenek, jobban viselik, mint a férfiak. Fájdalmas bevallani, de a férfinátha nem kamu, tényleg nagyon szenvednek – hangsúlyozza, és hozzátette, valóban igazi rémálom, ha egy pasi beteg.

És íme a magyarázat: mivel a nőknek magasabb az ösztrogén- és progeszteronszintjük, valamint alacsonyabb tesztoszteronszintjük, erősebb az immunrendszerük. A magas tesztoszteronszint elnyomja azt.

A férfiaknak több van az immunitást elnyomó hormonból, és kevesebb az azt támogatóból – idézi Hope-ot a DailyStar.

Ennek eredményeként a férfiak jobban érzik a megfázás és az influenza tüneteit, és kevésbé tudják magukat függetleníteni tőlük – magyarázta, és hozzátette, a férfiaknak sokkal többet kell tenniük az egészségük megőrzése és a betegségek megelőzése érdekében.

Az immunerősítő vitaminokkal teli élelmiszerek közé tartozik az áfonya, a vízitorma, a kelkáposzta, a cékla, a fokhagyma és a gyömbér is.

Kapcsolódó írásaink