Életmód

Ezeket sose tegyük éhgyomorra

Hasznos tanácsok a mindennapokra

A rossz szokásra rámehet az egészség – írta meg a Napivalasztek.com.

Ezeket sose tegyük éhgyomorra
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Soha ne vegyünk be gyulladáscsökkentő gyógyszert éhgyomorra, mint amilyen az aszpirin vagy a paracetamol, mivel nem képesek kifejteni teljes mértékben gyógyító hatásukat, és annál több kárt okoznak a szervezet számára. A negatív hatást enyhíthetjük, ha sok vízzel vesszük be a gyógyszert, vagy nagyobb mennyiségű tejet fogyasztunk azt megelőzően.

Ne igyunk kávét éhgyomorra, még akkor sem, ha az koffeinmentes! Ugyanis ez beindítja a savtermelést, ami gyomorégést okozhat. Ha nem eszünk kávé előtt, akkor szerotoninhiány alakulhat ki a szervezetben, amelytől egész nap lehangoltak leszünk. Ha mindenképpen üres gyomorra fogyasszuk kávénkat, legalább sok tejet adjunk hozzá.

Ne igyunk alkoholt éhgyomorra, mivel ez kétszer hamarabb felszívódik az üres gyomorban. Hatása sokkal későbbre múlik el, és komoly ittas állapotot okoz. Ugyanakkor negatívan hat a májra, a vesékre és a szívre is. Ha mindenképpen innunk kell valamit, akkor hideg italt válasszunk, mert az későbbre szívódik fel.

Ne rágózzunk éhgyomorra, mert az ennek során termelődött gyomorsav roncsolhatja a gyomor falát, és könnyen gyomorfekélyt okozhat.

Ne végezzünk intenzív tornagyakorlatokat éhgyomorra. Bár azt hisszük, hogy ilyen módon kalóriákat égetünk, ez nem így van, csak az izomtömegünkből veszíthetünk, mivel nincs energiaforrása a szervezetnek.

Ne igyunk citrusleveket üres gyomorra, mivel a savak irritálhatják a gyomrot, és az fekélyt okozhat. Azonban ha a frissen facsart citruslevet vízzel hígítjuk 1:1 vagy 2:1 arányban, akkor az nem jár negatív következményekkel.

Ne vitatkozzunk, esetleg veszekedjünk üres gyomorral! Amerikai tudósok megfigyelték, hogy amikor éhesek vagyunk, nem tudjuk magunkat kellőképpen kontrollálni, mivel az agy energiahiányban szenved. Ha nincs időnk enni egy fontos beszélgetés előtt, legalább igyunk valami forró italt, egy teát esetleg, amelyre meghívhatjuk beszélgetőpartnerünket is. Így a hangulat is barátságosabb lesz majd.

Kapcsolódó írásaink