Életmód

Rákot okozhat ha ezt a közkedvelt ételt eszi reggelire

Egy professzor felfedte, miért nem szabad soha égett pirítóst enni, mivel ez az egyszerű, mindennapi étel hatalmas egészségügyi kockázatot jelenthet, ha túl sokáig hagyjuk sülni a pirítóban – számolt be a Femcafe.

Rákot okozhat ha ezt a közkedvelt ételt eszi reggelire
A pirítós (képünk illusztráció)
Fotó: Northfoto

Bedford és az Addenbrooke's kórházak onkológus szakorvosa kutatást végzett arról, hogy az emberek életmódja hogyan befolyásolja egészségüket és a súlyos betegségek kialakulásának esélyét. Robert Thomas professzor felfedte, hogy vannak egyszerű változtatások, amelyeket megtehetünk, és figyelmeztetett azokra a szokásokra, amelyekről nem is sejtjük, hogy nagyon komolyan károsíthatják az egészségünket. Az egyik ilyen az égett pirítós fogyasztása. Amellett, hogy elég kellemetlen íze van, a rák kockázatát is növelhet – írták.

„Ez azért van, mert a keményítőtartalmú vagy cukros ételek (például a kenyér) magas hőmérsékleten történő grillezése vagy sütése akrilamid nevű mérgező vegyületeket termel, amelyek károsíthatják a DNS-t, és idővel nagy terhet rónak az immunrendszerre. És, mint egy ökölszabály, minél sötétebb barna, annál több akrilamidot tartalmaznak” – mondta. Ezért óva intett attól, hogy sok grillezett vagy sütött keményítőtartalmú ételt fogyasszunk, mivel idővel ezek hatása nagyon veszélyes lehet.

Kapcsolódó írásaink