Életmód

Hamis biztonságérzetet nyújt a naptej

A naptej használata váratlanul több mint kétszeresére emelte a bőrrák kialakulásának esélyét

A naptejek segítenek megvédeni a bőrt a naptól azáltal, hogy elnyelik, visszaverik vagy szétszórják az UV-sugarakat, de ennek is megvannak a maga korlátai: két tanulmány most arra mutatott rá, hogy a krémek hamis biztonságérzetet eredményezhet sokaknál – írja az Interesting Engineering alapján a 24.hu.

Hamis biztonságérzetet nyújt a naptej
Naptej (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

A kanadai kutatók 23 fókuszcsoport adatait átnézve megállapította, hogy az Új-Skócia és a Prince Edward-sziget tartományok lakói nagyobb valószínűséggel használnak napvédelmet, jobban ismerik a napozás egészségügyi veszélyeit, és betartják az UV-indexet. Ennek ellenére mégis hajlamosabbaj voltak túl sokat napon lenni, ami több bőrrákdiagnózishoz vezetett – írták.

A kutatók ezt az az említett régiókban uralkodó melegebb időjárásnak és az emberek szabadtéri tevékenységekre való nyitottságnak tulajdonították. Egy másik vizsgálat, brit egészségügyi adatok alapján azt mutatta ki, hogy a naptej használata váratlanul több mint kétszeresére emelte a bőrrák kialakulásának esélyét az országban – vélik.

„A naptej fontos, de a bőr védelmének szempontjából a legkevésbé hatékony, ha összehasonlítjuk a napvédő ruházattal vagy a napkerüléssel. Az emberek élvezhetik a szabadban töltött időt, de érdemes elkerülni, hogy súlyosan leégjenek vagy lebarnuljanak” – mondta dr. Ivan Litvinov, a McGill Egyetem orvostudományi tanszékének docense, aki mindkét vizsgálatban részt vett.

Kapcsolódó írásaink