Életmód

Jelek amik arra utalnak, hogy függőségben szenved

A legtöbben észre sem veszik, hogy függők lettek és sajnos sok esetben a környezet nem meri szóvá tenni

Fontos megjegyezni, hogy a függőségnek különböző típusai vannak, például alkoholfüggőség, drogfüggőség, dohányzásfüggőség, játékfüggőség stb. Minden egyes függőség típusa más-más jeleket mutathat.- írta meg az arulkodojelek.hu

Jelek amik arra utalnak, hogy függőségben szenved
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

Az alábbiakban olyan jeleket talál, amelyek arra utalhatnak, hogy függőségben szenved:

  1. Minden gondolat az adott szerre vagy viselkedésre összpontosul: Ha valaki folyamatosan arra gondol, hogy mikor és hogyan élhetne újra a függőségi anyaggal vagy viselkedéssel, az egyértelmű jele lehet annak, hogy problémája van.
  2. Elhanyagolja a kötelességeit: A függőség gyakran azért válik problémává, mert az érintett személy elhanyagolja a munkáját, az iskolát, a családját és a barátait.
  3. Tolerancia növekedése: Az egyre növekvő adagok vagy gyakoribb használat egy jele lehet annak, hogy valaki függőségben szenved. Az illető egyre többet igényel ahhoz, hogy ugyanazt az élményt elérje.
  4. Elvonási tünetek: Ha valaki nem fogyasztja vagy nem hajtja végre a függőségi viselkedést, akkor kellemetlen fizikai vagy pszichológiai tüneteket tapasztalhat, például remegést, szorongást vagy rosszullétet.
  5. Kontrollvesztés: Az illető elveszíti a kontrollt a függőségi szer vagy viselkedés felett, és képtelen megállítani vagy szabályozni azt.
  6. Negatív hatások: A függőség gyakran negatív hatásokkal jár az egészségre, a pénzügyekre és a kapcsolatokra. Az érintett személy lehet, hogy tisztában van ezekkel a hatásokkal, de mégsem tudja abbahagyni ezt a tevékenységet.
  7. Elhúzódó érdeklődésvesztés: Az illető elveszíti érdeklődését olyan tevékenységek iránt, amelyeket korábban szeretett vagy fontosnak tartott.
  8. Titkolózás és izoláció: A függő személy gyakran titkolja a függőségét és izolálja magát a családtól és barátoktól, mert szégyelli vagy nem akarja, hogy mások megtudják.
  9. Növekvő időtöltés a függőségi viselkedéssel: Az illető egyre több időt tölt a függőségi viselkedéssel vagy szerrel, és egyre kevesebb időt szán más tevékenységekre.
  10. Veszélyes helyzetekbe való kerülés: A függőség gyakran olyan viselkedést eredményez, amely veszélyezteti az életet vagy az egészséget, sokszor törvényellenes dolgokra bír rá.

Ha Ön vagy valaki, akit ismer, úgy érzi, hogy függőség problémával küzd, fontos, hogy segítséget kérjen egy szakembertől vagy egy támogató közösségtől, hogy megtalálja a megfelelő segítséget és támogatást a helyzet kezeléséhez.

Kapcsolódó írásaink