Életmód

Kiütéses hónalj? Ezek állhatnak a háttérben a bőrgyógyászok szerint

A kiütés a hónalj irritációja, nagyon bosszantó és kellemetlen dolog tud lenni

Számos lehetséges oka van, de bizonyos biológiai tényezők nem segítenek a dolgokon, mint például, hogy a bőr ezen a területen vékonyabb a test legtöbb részéhez képest, így érzékenyebb a környezeti irritáló hatásokra.

Kiütéses hónalj? Ezek állhatnak a háttérben a bőrgyógyászok szerint
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Egyben bőrredő is, valamint egy olyan terület, ahol tartósan nedves és dörzsölődik is, ezáltal tökéletes környezetet teremtve a baktériumok és gombák szaporodásához. Mindezek a tényezők hajlamosabbá teszik ezt a helyet az irritációra, de számos különböző körülmény okozhatja a hónalj kiütését. Lássuk, mik lehetnek a leggyakoribb okok a bőrgyógyászok szerint!

Bőrgyulladás

A bőrgyulladás, más néven, dermatitisz, egyszerűen a bőr irritációját vagy gyulladását jelenti. Ez egy gyűjtőfogalom több típusra, beleértve az atópiás, szeborreás és allergiás érintkezést.

Az atópiás dermatitisz (ekcéma) nem gyakran fordul elő a hónaljban, mert ez egy természetes nedves környezet – az atópiás dermatitisz a bőr szárazságával jár. A szeborreás dermatitisz általában olyan területeken fordul elő, ahol magas a zsírmirigyek koncentrációja, és nem a hónaljban.

A legvalószínűbb az allergiás kontakt dermatitisz, amely lényegében annyit jelent, hogy Ön allergiás a bőrrel érintkező összetevőkre. Viszketéssel járó vörös, hólyagos vagy dudoros kiütésként nyilvánul meg, és általában vényköteles gyulladáscsökkentő krémekkel kezelik.

Dezodoros kiütés

A dezodoros kiütés nagyobb valószínűséggel irritáló kontakt dermatitisz, mint valódi allergia. Más szavakkal, az Ön által használt dezodorjában megtalálható összetevő irritálhatja a bőrt, de valójában nem allergiás rá. A dezodor összetevői irritálhatják az érzékeny bőrt ezen a területen, és a bőrredők elzáródásával együtt növelhetik a behatolást, és vörös, dudoros, viszkető kiütést okozhatnak.

A dezodor használatának abbahagyása az első lépés, majd a helyi gyulladáscsökkentő krémek használata. Amint a kiütések megszűntek, jó ötlet illatmentes, hipoallergén dezodorra váltani.

Inverz pikkelysömör

A pikkelysömör egy immunmediált gyulladásos bőrbetegség; Az inverz pikkelysömör jellemzően a bőrredőkben fordul elő. De egy kicsit másképp fog kinézni, mint a szokásos pikkelysömör esetében. A nedves környezet miatt jól körülhatárolható vörös plakkokként jelenik meg, anélkül, hogy a test más részein pikkelysömörben észlelhető felületi hámlás.

Hőkiütés

A hőkiütés az izzadtság és a forróság okozta irritáció eredménye a területen, ami a tüszők és verejtékmirigyek eltömődését eredményezi. Tehát logikus, hogy nagyobb valószínűséggel bukkan fel nyáron, vagy amikor forró, párás környezetben tölti az időt.

Gyakran apró vörös és tiszta dudorokként jelenik meg; a legjobb megoldás a kezelésre és a megelőzésre, ha a lehető legjobban kiszellőzteti a területet, és szárazon tartja. Az izzadt edzésruhák mielőbbi leváltása szintén jó ötlet.

Erythrasma

Az erythrasma a bakteriális fertőzés egyik formája, amely különösen kedveli a hónaljat. Hiperpigmentált vagy hipopigmentált vörös foltokként jelenik meg minimális hámlás mellett, valamint potenciális viszketéssel. Helyi antibakteriális lemosókkal és krémekkel kezelik.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom