Életmód

Egyre több nő halálát okozza az alkoholfogyasztás

A nőknek kevesebb olyan enzimjük van, amely az alkoholt lebontja

A Jama Network Open című szaklapban megjelent tanulmányban arra a megállapításra jutottak, bár a férfiak még mindig nagyobb valószínűséggel halnak meg alkohollal összefüggő betegségben, mint a nők, a különbség csökkenőben van. Sőt, az adatok azt mutatják, hogy az amerikai nők ma már majdnem olyan gyakran isznak alkoholt, mint férfi társaik (ez különösen igaz a 30-as és 40-es éveikben járó nőkre vonatkozóan, akik az ellenkező nemhez képest most többet isznak) – számolt be a Liner.

Egyre több nő halálát okozza az alkoholfogyasztás
Képünk illusztráció
Fotó: MH-archív/Hegedüs Róbert

Kifejtették, az alkohol okozta éves halálozások száma az Egyesült Államokban 2007-ig mindkét nem esetében viszonylag stabil volt, majd ezt követően mindkét nem esetében néhány százalékpontos emelkedés történt. 2018-tól azonban a számok drámaian megugrottak: a nők halálozásai évente 15 százalékkal kezdtek emelkedni, szemben a férfiak 12,5 százalékos növekedésével – írta a Portfolio a Nationalgeographic.com beszámolója alapján.

A nőknek kevesebb olyan enzimjük van, amely az alkoholt lebontja. Hormonális ingadozásaik pedig vélhetően szerepet játszanak abban, hogy milyen gyorsan bomlik le az alkohol a testükben – írták.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom