Életmód

Divatba jöttek a szennyes ruhák Nyugaton

Egyre többen döntenek úgy Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban, hogy „környezettudatosságból” nem vagy csak alig mossák a ruháikat – derült ki a BBC riportjában, amelyben azt is megjegyzik: az elszálló energiaárak is hozzájárulnak az új hóbort terjedéséhez.

Divatba jöttek a szennyes ruhák Nyugaton
Egyre nagyobb divat a briteknél és Amerikában a nyers farmer, amit 150–200 alkalommal is felvesznek mosás nélkül (képünk illusztráció)
Fotó: AFP / PORNCHAI KITTIWONGSAKUL

A szubkultúra talán a fanatikus farmerrajongók köréből nőhetett ki, akik a gyárilag koptatott, szaggatott nadrágok helyett indigóval színezett, kezeletlen nyers denimet vásároltak, amit aztán nem vagy csak alig mostak. Utóbb viszont a „zöldek” átvették és kiterjesztették ezt a szokást.

A BBC riportja szerint a nyers denim rajongói immár ötödik éve rendezik meg az Indigo Invitationalt, ami tulajdonképpen a természetesen koptatott farmerek „szépségversenye”. Az egyik nyilatkozó szerint a megmérettetés részvevői közül 10-ből legalább kilenc ember 150 vagy 200 alkalommal visel egy nadrágot, mielőtt először kimossa. Ennek megfelelően ezeknek a ruhadaraboknak meglehetősen erős szaguk van. Nem biztos, hogy mindnekinek tetszene mondjuk egy liftben – jegyzi meg a cikk szerzője.

Alternatív megoldások azért vannak, például a „napfürdő”, ami annyit jelent, hogy a farmert mosatlanul kiteszik a tűző napra, vagy néha csak egy éjszakán át szellőztetik. Mások ecetet vagy vodkát permeteznek a szagok ellen a ruhára.

A portál kiemelte, hogy Stella McCartney divattervező pár éve azzal került címlapokra, hogy bevallotta, ő is a „ritkán mosó”, azaz a low-wash közösség tagja. „Alapvetően az életben az a szabály: ha nem kell feltétlenül kimosni valamit, akkor ne tedd. Nem cserélném le minden nap a melltartómat, és nem dobom be a cuccot a mosógépbe csak azért, mert már használtam. Én magam hihetetlenül higiénikus vagyok, de nem rajongok a vegytisztításért, vagy igazából semmilyen tisztításért” – fogalmazott 2019-ben a Guardiannek.

Kapcsolódó írásaink