Életmód

Luxuscikk lehet az olívaolaj

Egyre több fórum foglalkozik a várható olívaolaj-árrobbanással, amelynek az oka a mediterráneumot sújtó rendkívüli aszály, illetve az emiatt kialakuló minden várakozást alulmúló gyenge termés lehet, ami soha nem látott drágulást okozhat. 

Luxuscikk lehet az olívaolaj
A legfinomabb olívaolaj Kréta-szigetéről származik. Fogyasztása méregtelenítő hatású
Fotó: Max Pixel

Az elmúlt esztendő, amikor elhúzódó aszály és még a Földközi-tenger medencéjében is szokatlanul nagy hőség terhelte a térséget, hatalmas károk keletkeztek az olívafa-ültetvényeken. A legpesszimistább becslések szerint Olaszország 37 százalékkal kevesebb olívaolajat tud előállítani az idei évben, de Spanyolországban sem jobb a helyzet. A piaci szereplők szerint mintegy négyezer tonna a hiánnyal kell számítani, és mivel a Földközi-tenger térségében az olívabogyó és a belőle készült olaj nélkülözhetetlen terméknek számít, a várhatóan több mint húszszázalékos hiány akár ötvenszázalékos áremelkedést is okozhat.

A szakértők szerint pedig nem csupán a mennyiség lehet kevesebb, de a pusztító aszály a minőségre is rányomja a bélyeget, ezért pedig különösen a legkedveltebb termékek esetében lehet olyan rendkívüli az áremelkedés, ami miatt luxuscikké válhat az olívaolaj. A termelők helyzetét tovább nehezítheti, hogy sok ültetvényt a szárazság miatt újra kell telepíteni, ha egyáltalán érdemes, és így egy elhúzódó olajválság fenyeget.  

Kapcsolódó írásaink