Gasztro

Spagetti, saláta vagy éppen sajt? – Ma van az olasz konyha világnapja

Azért ezt a dátumot választották a világ egyik legkedveltebb konyhájának, mert erre a napra esett Remete Szent Antal ünnepe is

Az Olaszországban népszerű szent a háziállatok, a hentesek és a szalámikészítők védőszentje; és ezen a nap kezdődik az országban a farsang időszaka is – írta meg a travelo.hu.

A világnap felhívja a figyelmet arra, hogy az olasz konyhának és az olasz éttermeknek fenn kell tartaniuk autentikus mivoltukat, bárhol is legyenek a világban; és hogy hirdesse a változatos olasz gasztronómiát.

A sztereotípiával ellentétben ugyanis, az olasz ételek nem csak pizzákból, tésztákból és szószokból állnak. Az olaszok előszeretettel fogyasztanak friss salátákat, sajtokat, szaftos húsokat, szendvicseket, rizottókat és tartalmas leveseket is, a halakról és tenger gyümölcseiről nem is beszélve.

Legismertebb italaik között pedig ott van a Chianti, mely a Firenze és Siena között található Chianti régióból származik, valamint az izgalmas Limoncello, ami az Amalfi-part kedvelt röviditala, melyet általában vacsora után fogyasztanak a jobb emésztés érdekében, és még édességnek is elmegy.

A spritz pedig Olaszország legkedveltebb aparitívje, amit gyöngyöző borral vagy Proseccóval, illetve egy löttyintésnyi keserű Campari likőrrel, vagy a narancsos ízű és színű Aperollal készítenek, sok jéggel és narancskarikával. A spritz, ahogy a neve is sejteti, az 1800-as években jelent meg az olasz poharakban, amikor a Veneto régióban állomásoztak az Osztrák Császárság katonái. A katonáknak szokatlan volt az olasz helyi borok magas alkoholtartalma, így „felhígították”, spriccelték őket egy kis vízzel. Ma már az Aperol Spritz meghódította a világot, és elsősorban az olasz gasztronómiához kötik a rajongói.

Az olasz konyha napja alkalmából ma is koccinthatunk egy koktéllal. Mellé pedig jól illik egy kis olívabogyó, pár szelet olasz szalámi, vagy Prosciutto, esetleg egy csomag grissini (kenyérpálcika), és egy löttyöntés jó fajta olívaolaj mártogatni.

Kapcsolódó írásaink