Krónika

Olaszországban megkongatták a vészharangot

A tavaly nyári súlyos aszályt követően télen sem kapott elegendő csapadékot Olaszország, a hetek óta tartó száraz, téli időjárás miatt újabb veszélyhelyzetet rendeltek el, írta meg a Liner.hu.

Olaszországban megkongatták a vészharangot
A nyáron a Pó folyó is megsínylette az aszályt
Fotó: NurPhoto via AFP/Mauro Ujetto

A probléma súlyosságát jól jelzi, hogy az ilyenkor általában áradásokkal küzdő Velencében annyira alacsony a vízállás, hogy a gondolák is a kikötőkben maradtak – számolt be róla a Reuters.

A Legambiente környezetvédelmi csoport szerint a vízhiány – csakúgy, mint nyáron – ezúttal is Észak-Olaszországot érinti leginkább, a Pó folyó vízhozama 61 százalékkal kevesebb az ilyenkor szokásosnál.

Massimiliano Pasqui éghajlatvédelmi szakértő, a CNR olasz tudományos kutatóintézet munkatársa szerint a jelenlegi helyzet nem újkeletű probléma, a 2020–21-es tél óta gyakorlatilag folyamatos.

Tavaly júliusban Olaszország szükségállapotot hirdetett ki a Pó folyó vízgyűjtőinek kiszáradása miatt, ami mezőgazdasági szempontból is óriási károkat okozott. A 2022-es az elmúlt hetven év legsúlyosabb aszályát hozta Olaszországban.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom