Kultúra

Nyolcvanéves az örök gengszter, Al Pacino

Április 25-én, azaz ma ünnepli 80. születésnapját az Oscar-díjas Al Pacino, napjaink egyik legnagyobb színészegyénisége. Több mint öt évtizednyi karrierje során egyaránt hitelesen alakított maffiózót, becsületes nyomozót, amerikaifutball-edzőt, vak katonatisztet, vagy épp oknyomozó újságírót, egy alkalommal pedig még magát az ördögöt is megelevenítette.

Nyolcvanéves az örök gengszter, Al Pacino
Al Pacino első tévésorozata, a The Hunters premierjén idén februárban
Fotó: AFP/Getty Images North America

Alfredo James Pacino New York East Harlem negyedében látta meg a napvilágot szicíliai bevándorlók gyermekeként. Szülei kétéves korában elváltak, a kis Al édesanyjával Bronxba költözött a nagyszülőkhöz.

Már kisgyerekkorában kedvelt szórakozása volt a moziban látott szereplők hangjának, mozgásának utánzása, barátai rá is ragasztották a „Színész” becenevet. Tehetségére tizenévesen ébredt rá, fel is vették egy dráma tagozatos középiskolába, édesanyja azonban ellenezte, hogy fiából színész legyen. Nézeteltérésük odáig fajult, hogy Al elhagyta a szülői házat. Annak érdekében, hogy színészi tanulmányait finanszírozni tudja, mindenféle munkát elvállalt: volt jegyszedő, takarító, küldönc és postás is.

A Lee Strasberg vezette Actors Studióban szeretett volna tanulni, de eleinte nem vették fel, így a HB Studióba került, ahol megismerte Charlie Laughtont, aki nem csak színészmesterségre oktatta, de a mentora és jó barátja is lett.

Pacino ezidőtájt New York-i pinceszínházakban szerepelt és szó szerint nyomorgott: munkanélküliként tengődve gyakran barátainál húzta meg magát, de az is előfordult, hogy az utcán aludt.

Csak 1966-ban tudott egyenesbe jönni, amikor felvételt nyert Strasberg stúdiójába, ahol maga a legendás tanár vette a szárnyai alá, és off-Broadway darabokban szerepeket is szerzett az ifjú titánnak.

Pacino egyértelmű fordulópontként emlékszik vissza életében erre az időszakra, elmondása szerint Strasberg hatására döntötte el, hogy otthagyja az összes többi munkáját és csak a színészetre fog koncentrálni. Jól is tette, hiszen fokozatosan nevet szerzett magának színházi körökben, egyre inkább elismerték teljesítményét. 1969-ben egy kábítószerfüggő fiatalt alakított a Does a Tiger Wear a Necktie? című Broadway-darabban, amiért elnyerte a színházi Oscarnak is nevezett Tony-díjat.

A Keresztapában Michael Corleone szerepe hozta el számára az áttörést
A Keresztapában Michael Corleone szerepe hozta el számára az áttörést
Fotó: AFP/Paramount

Ugyanebben az évben állt először kamera elé: az Én, Natalie című független filmben kapott egy kisebb szerepet. Két évvel később a Pánik a Tű parkban már főszerepet hozott számára, a heroinfüggő Bobbyt formálta meg. Erre az alakítására figyelt fel Francis Ford Coppola, aki aztán rá osztotta az azóta legendássá vált maffiaeposz, a Keresztapa egyik főszerepét. Noha a Paramount stúdió vezérei eredetileg egy ismertebb színészt szerettek volna látni Michael Corleoneként, Coppola azonban kitartott Pacino mellett, és igaza lett. A fiatal színész semmivel sem maradt el az akkor már szupersztárnak számító Marlon Brando mögött, a legjobb mellékszereplő kategóriájában Oscarra is jelölték.

A Serpico című, valós eseményeken alapuló filmben egy korrupció ellen küzdő becsületes zsarut, A Keresztapa második részében a család donjává „felemelkedő” Michael Corleonét játszotta, a Kánikulai délutánban pedig egy kétbalkezes biszexuális bankrablót formált meg. E filmekért 1972 és 1975 között minden évben jelölték az Oscar-díjra, de a gáláról minden alkalommal üres kézzel távozott, bár a Serpicóért Golden Globe-bal jutalmazták.

Frank Serpicót, a korrupció ellen küzdő rendőrt is hitelesen játszotta
Frank Serpicót, a korrupció ellen küzdő rendőrt is hitelesen játszotta
Fotó: AFP/Paramount

A hetvenes évek végén és a nyolcvanas években főként kevésbé színvonalas filmekben tűnt fel. Ekkoriban inkább a színházban remekelt, 1977-ben ismét megkapta a Tony-díjat, a kritika áradozott III. Richárd alakításáról. A szereptől nem szakadt el, két évtizeddel később írója, rendezője, főszereplője és producere volt a Shakespeare-dráma nyomán készült Richard nyomában című filmnek.

Egyedüli kiemelkedő filmje ebből a korszakból a Brian De Palma által rendezett Sebhelyesarcú volt, ahol valósággal brillírozott a nincstelen kubai bevándorlóból az alvilág királyává váló drogbáró, Tony Montana szerepében. Az azóta már a filmtörténet klasszikusává vált alkotást mind a közönség, mind a kritikusok imádták, a szakmai díjak azonban ezúttal is elkerülték Pacinót: mindössze egy Golden Globe-ra jelölték, de végül azt se kapta meg.

Legemlékezetesebb alakításai közé tartozik a Sebhelyesarcú gengsztere, Tony Montana
Legemlékezetesebb alakításai közé tartozik a Sebhelyesarcú gengsztere, Tony Montana
Fotó: AFP/Universal

A 90-es évek elején aztán ismét felfelé ívelt Pacino csillaga: A Keresztapa harmadik részében még utoljára Michael Corleone bőrébe bújt, majd a Warren Beatty képregénye alapján készült Dick Tracy című gengszter-paródiában komédiázott felszabadultan, ezért az alakításáért hatodszor jelölték Oscar-díjra.

A kitüntetést végül 1992-ben kapta meg, a számára valóságos jutalomjátékot jelentő vak ezredes, Frank Slade szerepéért az Egy asszony illata című keserédes drámában.

Ugyanabban az évben a Glengarry Glen Ross című, sztárok sorát felvonultató alkotásban a legjobb mellékszereplő kategóriában is jelölték a legrangosabb filmes kitüntetésre.

Az egy asszony illatában nyújtott alakításáért Oscar-díjjal jutalmazták
Az egy asszony illatában nyújtott alakításáért Oscar-díjjal jutalmazták
Fotó: AFP/Universal

Emlékezetes alakítást nyújtott Michelle Pfeiffer partnereként a romantikus Krumplirózsában, és a Carlito útja című krimiben is. Utóbbiban ismét visszatért a maffiatémához, és újra együtt dolgozhatott a Sebhelyesarcú rendezőjével, Brian De Palmával. A filmben Pacino egy Puerto Ricó-i bűnöző, Carlito Brigante bőrébe bújik, aki a börtönből szabadulva megpróbálja maga mögött hagyni az alvilágot.

Michael Mann 1995-ös akciófilmjében, a Szemtől szembenben rendőrként láthatjuk Pacinót, amint a Robert De Niro által alakított tolvajt üldözi. Ez volt az első alkalom, hogy a két olasz-amerikai színészóriás együtt szerepelt a vásznon. (A Keresztapa második részében hiába játszottak mindketten, nem volt közös jelenetük.)

1995 - Szemtől szemben: Először együtt a vásznon a két legenda, Al Pacino és Robert De Niro
1995 - Szemtől szemben: Először együtt a vásznon a két legenda, Al Pacino és Robert De Niro
Fotó: AFP/Warner Brothers/Regency

Az Ördög ügyvédjében felejthetetlen módon formálta meg a Sátánt Keanu Reeves oldalán, aztán újra egy maffiafilm következett: a Donnie Brascóban az öreg gengszter, Lefty Ruggiero szerepét hozta kiválóan.

1999-ben Oliver Stone klasszikus sportdrámájában, a Minden héten háborúban játszotta Tony D'Amatót, a Miami Sharks amerikaifutball-csapatának edzőjét. Pacino jól láthatóan lubickol a szerepben, öltözői motivációs beszéde tananyag lehetne bármelyik színiiskolában és edzőképzésen is.

Objektum doboz

Az évtized lezárásaként ismét Michael Mann-nel dolgozott együtt a Russell Crowe főszereplésével készült, A bennfentes című thrillerben, melyet a következő évben hét kategóriában jelöltek Oscar-díjra. Ebben az igaz történet ihlette alkotásban Lowell Bergmant, a dohányiparral szembeszálló oknyomozó újságírót alakította.

Ezután megszemélyesítette a gyógyíthatatlan betegeit eutanáziához segítő, Amerikában Dr. Halálnak nevezett Jack Kevorkiant, eljátszotta a gyilkosság miatt elítélt híres zenei producert, Phil Sectort, a Danny Collins című zenés filmben egy öregedő rocksztár megformálásáért Golden Globe-díjra jelölték. Az Angyalok Amerikában című televíziós sorozatban nyújtott alakítását több díjjal honorálták.

A színpadon Oscar Wilde Salome című darabjában többször volt Heródes király, öt éve egy kifejezetten neki írt darabbal a Broadwayre is visszatért.

Al Pacino és DeNiro számára is igazi jutalomjáték volt Az ír
Al Pacino és DeNiro számára is igazi jutalomjáték volt Az ír
Fotó: AFP/Netflix

A 2019-es esztendő egyik legjobban várt filméjében, Az ír című Martin Scorsese rendezte monstre gengsztertörténetben Jimmy Hoffa, a szervezett bűnözéshez ezer szálon kötődő szakszervezeti vezető alakját keltette életre Robert De Niro és Joe Pesci oldalán.

Játékáért a férfi mellékszereplők kategóriájában Oscarra is jelölték, így idén kilencedik alkalommal izgulhatott a gálán, ám végül nem ő nyerte az aranyszobrocskát.

Tavaly szerepelt még a Quentin Tarantino rendezte, a Manson-gyilkosságokról szóló Volt egyszer egy Hollywood című filmben is és először forgatott tévésorozatban: a Hunters című, a hetvenes években játszódó szériában egy nácivadászt alakított.

Bár így is rengeteg emlékezetes szerepben láthattuk, Pacino sokszor választott rosszul, egyebek közt a Csillagok háborúja, a Kramer kontra Kramer és az Apokalipszis most főszerepét is visszautasította.

Robert DeNiróval és Martin Scorsesével Az ír nemzetközi premierjén Londonban
Robert DeNiróval és Martin Scorsesével Az ír nemzetközi premierjén Londonban
Fotó: AFP/Daniel Leal-Olivas

Varázsának kevés partnernője tudott ellenállni, s bár soha nem nősült meg, kapcsolataiból három gyermeke született. Legidősebb lányának édesanyja Jan Tarrant színművész-tanárnő.

Később évekig együtt élt Beverly D'Angelóval, akitől 2001-ben ikrei születtek. A Keresztapa 2-ben szerelmét, Kay-t alakító Diane Keatonnel is hosszú kapcsolata volt, tíz évig pedig egy argentin színésznő, Lucila Polak volt a partnere.

Egy nyilatkozata szerint legjobb tippje, amellyel a színészetről szolgálhat: „Tanuld meg a szöveged, és hogy, hogyan kell elmondani, és aztán ismételd”. Alakításaira a spontaneitás, az improvizációs képesség, az erős gesztikulálás és az érzelmi telítettség jellemző.

Pályafutása során számos elismerésben részesült: megkapta az Amerikai Filmintézet (AFI), valamint több nemzetközi filmfesztivál életműdíját, kitüntették a Kennedy Center díjával, tagjává választotta az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia (AAAS), valamint a Brit Filmintézet is. Az Oscar-díj mellett átvehette az „életmű Arany Glóbusznak” számító Cecil B. DeMille-díjat, s a televíziós Oscarnak nevezett Emmy-díjat is, így azon kevesek egyike, aki az Oscar-, a Golden Globe-, a Tony- és az Emmy-díjnak egyaránt büszke birtokosa.