Életmód

Az alváshiány miatt az agy felzabálhatja saját magát egy tanulmány szerint

Az alvás regenerálja az immunrendszert, a légzőrendszert és az energiaszintet is

Az álmatlanság elég gyakori probléma a felnőttek körében. A stressz, a mindennapos feladatok, a gyors életritmus miatt nehezen alszunk el, sokáig fent vagyunk, ez pedig sokat árthat egészségünknek. Egy tanulmány eredménye most még erőteljesebben világít rá arra, hogy mennyit árthatunk magunknak, ha nem alszunk eleget – írja a Kuffer.hu.

Az alvás regenerálja az immunrendszert, a légzőrendszert, az energiaszintet, ilyenkor dolgozza fel az agy az információkat, amelyekhez napközben jutott hozzá, ilyenkor normalizálódik a vérkeringésünk és a vérnyomásunk. De a méreganyagoktól is ilyenkor szabadulunk meg. Ha nem szánunk elég időt az alvásra, szervezetünk a mérgeket egyfajta üzemanyag-tartalékként elraktározza.

Rövid távon ezeknek a méreganyagoknak a semlegesítése előnyös az agy számára, mivel az összes „üzemanyagot” felhasználja a folyamat során. Hosszú távon azonban azoknál, akik alvási apnoéban vagy krónikus álmatlanságban szenvednek, az agy tartalékainak teljes felhasználása súlyosan érintheti az agyi funkciókat, és ennek a létfontosságú szervnek a degenerációját okozhatja.

Egy csapat neurológus egerekkel végzett kísérletet. Az egereket különböző csoportokra osztották. Az első csoport tagjai annyit alhattak, amennyit csak akartak. A második csoport tagjait nem hagyták napi 8 óránál többet aludni, a harmadik csoport tagjait pedig 5 napon át ébren tartották, hogy megvizsgálják, ez milyen változásokat idéz elő az agyukban.

Az asztrociták felelősek az agy öntisztító funkciójáért. Ezek az egerekben is megtalálhatók. A kísérlet végén azoknál az egereknél, amelyek eleget aludtak, az asztrociták aktivitási szintje 6 százalék volt, a második csoportnál 8 nyolc, a harmadiknál pedig öt nap után 13,5 százalék. Ez azt jelenti, hogy az agyunk jóval alaposabb öntisztítást végez, ha kevesebbet alszunk.

Patkányoknál fedezték fel, hogy ez a folyamat a gyakorlatban az agyban lévő szinapszisok elfogyasztását jelenti, és feltételezik, hogy ez ugyanígy működik az embereknél is. Ha egymás után több éjjel nem alszunk, akkor ez a funkció elhatalmasodik, hajlamossá téve olyan degeneratív betegségekre, mint az Alzheimer-kór vagy a demencia.

Kapcsolódó írásaink