Életmód

A magasabb hőmérséklet erősíti a csontokat svájci kutatók szerint

A meleg jótékony hatással van ugyanis a bélflórára, ami támogatja a csontsűrűség és -szilárdság megőrzését.

A magasabb hőmérséklet erősíti a csontokat svájci kutatók szerint
Genfi kutatók egereken vizsgálták, milyen hatással van a meleg a csont sűrűségére (képünk illusztráció)
Fotó: Pexels

A csontritkulás, vagyis oszteoporózis hatására a csontok törékennyé válnak. A nők egyharmadát érinti a menopauza után az ösztrogénszint csökkenésének hatására.

Genfi kutatók egereken vizsgálták, milyen hatással van a meleg a csont sűrűségére. Ehhez 34 Celsius-fokos környezetben helyezték el rágcsálók egy csoportját. A megfigyelések szerint csontjaik idővel jóval kevésbé váltak törékennyé, mint a szobahőmérsékleten élő fajtársaiké - számoltak be eredményeikről a Cell Metabolism című tudományos lapban a kutatók.

Globális epidemiológiai adatok arra utalnak, hogy az emberekre is jellemző lehet a meleg és a csont egészsége közötti összefüggés. Ezek szerint az északi országokban élő emberek gyakrabban szenvednek medencecsonti töréseket, mint a melegebb, déli területeken élők. Ez az kapcsolat más tényezőktől, például a D-vitamin vagy a kalcium hiányától független a tudósok vizsgálatai szerint.

Egy további kutatás során a meleg környezetben élő egerek bélflóráját áthelyezték csontritkulásban szenvedő egyedekbe, aminek hatására hirtelen feljavult csontjaik minősége. A bélrendszerben megtalálható baktériumok a meleg hatására több poliamint szintetizálnak, és megakadályozzák azok lebomlását.

Ezek a molekulák fontos szerepet játszanak a csontok egészségében. Bizonyos baktériumokból álló koktélok ezért a kutatók szerint segíthetnek a csontbetegségek kezelésében.

Kapcsolódó írásaink