Életmód

Így vészelhetjük át a kánikulát

Ahogyan emelkedik a hőmérséklet, úgy nő szervezetünk terhelése. Emiatt kiemelten fontos, hogy alkalmazkodjunk a meleg, forró napokhoz. Cikkünkben összegyűjtöttünk nyolc praktikát, amelyekkel hatásosan vehetjük fel a harcot a hőséggel szemben.

Így vészelhetjük át a kánikulát
Kerüljük a tűző napot 11 és 16 óra között!
Fotó: Unsplash

Megfelelő mennyiségű folyadék

Nagy melegben veszélyes lehet, ha nem fogyasztunk megfelelő mennyiségű folyadékot. A legjobb szomjoltó a csapvíz és a szénsavmentes ásványvíz. 

A felnőtt szervezetnek napi 2-3 liter folyadékra van szüksége, de melegben ennél jóval többet igyunk!

A frissen facsart, vitamindús gyümölcslevekről se feledkezzünk meg, hiszen ha izzadunk, nemcsak folyadékot, hanem ásványi anyagokat és nyomelemeket is veszítünk, ezeket pedig pótolni kell.

FORRÓ ITALOK

A sivatagi népek teával harcolnak a hőség ellen, a forró gyógytea ugyanis kiválóan hűsít: tökéletes választás a hibiszkusz, a zsálya, a kamilla vagy a menta. Reggel forraljunk fel három deciliter vizet, és adjunk hozzá egy kávéskanál teafüvet. Tíz percig hagyjuk állni, majd szűrjük le, és még melegen fogyasszuk el! A zsályatea enyhíti az izzadást, a kamillából készült italok és borogatások pedig nyugtatják a bőrt napozás után.


Frissítő zuhany

Akármennyire is csábít a nagy melegben a jéghideg víz, inkább langyos hőmérsékletűvel zuhanyozzunk le! A hideg víz ugyanis csak az első pillanatban hűsít, azután pont ellenkezőleg hat: élénkíti a vérkeringést és a belső hőtermelést, vagyis tusolás után még inkább melegünk lesz.

zuhany
Nagy melegben langyos vízzel zuhanyozzunk!
Fotó: Pixabay

A langyos, 20-25 fokos víztől viszont kitágulnak a pórusok, a testünk levegőhöz jut, és könnyebben tudja leadni a hőt.

Extra tipp: Ha a fürdővízbe néhány csepp borsmenta olajat csepegtetünk, garantált a felfrissülés!


Vizes borogatás

A hétköznapi teendők mellett nincs lehetőségünk arra, hogy felfrissülés gyanánt lezuhanyozzunk, amikor csak szükségét érezzük.

De nem is kell, elég ugyanis, ha fogunk egy kisméretű törölközőt, vagy egy kendőt és benedvesítjük. Tehetjük a nyakunkra, homlokunkra is, de nagyszerű választás a csukló, boka és a combok belső fele is.

Ezt a trükköt könnyen bevethetjük a munkában is, csak arra figyeljünk, hogy azért ne egész nap vizes borogatással ücsörögj, nehogy megfázz. 


Öltözködés okosan

Mellőzzük kánikula idején a szűk szoknyát vagy nadrágot, a testhez simuló felsőt, a szűk ruhadarabok ugyanis bent tartják a meleget, és nem hagyják lélegezni bőrünket!

Nagy melegben lenge, természetes anyagból, például pamutból vagy lenvászonból készült, világos színű ruhákat viseljünk, ezek visszaverik a fényt, jól szellőznek, és az izzadságot is felszívják.

étel
Kánikulában többször kevés és hideg ételt fogyasszunk
Fotó: Pixabay

Ne együnk sokat

Ne együnk egyszerre sokat, ha nagyon melegünk van, ugyanis attól még inkább melegünk lesz. Az emésztés ugyanis sok energiájába kerül a szervezetnek, és a lebontás folyamán hő szabadul fel, ami tovább melegíti a testünket. Ha ezt el akarjuk kerülni, inkább együnk többször kevés és hideg ételt.


Kerüljük a tűző napot 11 és 16 óra között 

Délelőtt tizenegy és délután négy óra között mindenki kerülje a tűző napot, ilyenkor a szabadban fürdőzni sem ajánlott. Jóleshet viszont egy-egy hűsítő zuhany, a kisgyermekek számára pedig szórakozásnak sem utolsó egy pancsoló késő délután.

Kerüljük a déli időszakban a tömegközlekedést, sorban állást, erőteljes fizikai erőkifejtést (cipekedés, bevásárlás) a tűző napon.

Az idősebb emberek számára különösen fontos, hogy ne induljanak el bevásárolni, hosszabb gyalogos sétára a forró időszakban, tegyék ezt korán reggel, vagy késő délután.

Ventilátor
Figyeljünk oda, hogy a lakás ne melegedjen túl!
Fotó: Unsplash

Kapcsoljuk ki az elektromos készülékeket!

Az elektromos árammal működő tárgyak hőt termelnek. Lehet, hogy egy-egy led nem tűnik olyan nagynak, de együttesen egy lakásban már igenis számít, ha minden fölösleges elektromos kütyüt kikapcsolunk.


A lakás hűtése

Figyeljünk oda, hogy a lakás ne melegedjen túl. Napközben tartsuk az ablakokat csukva, használjunk függönyt vagy egyéb sötétítőt. Lehetőleg éjszaka vagy hajnalban szellőztessünk. Ha van légkondicionáló berendezés, ennek működtetése idején tartsuk csukva az ajtót és az ablakot. Amikor a külső hőmérséklet 35-39 fok közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli. 
 

Kapcsolódó írásaink