Életmód

Fél évszázada ünnepeljük április 22-én bolygónkat

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata, amely kezdeményezés immár fél évszázada emeli fel szavát a természetért.

Kereken ötven év el telt mióta Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére 20 millió amerikai vonult utcára a természetvédelemért. Az akció nem csupán az Egyesült Államokban, hanem világszerte is fontos változásokat eredményezett. Szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelme érdekében, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át a zöldebb életmódra.

Húsz évvel később, az ökológiai válság jeleit látva Kaliforniában megalakult a Föld Napja Nemzetközi Hírközpont, amely különböző programokkal arra buzdított, hogy világszerte ünnepeljék április 22-én a Föld napját. Magyarország az elsők között, 1990-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, a hazai környezetvédők ekkor hívták életre a Föld Napja Alapítványt.

Tevékenységüknek is hála azóta évről évre egyre többen érzik úgy, hogy – legalább április 22-én, a Föld napján– tesznek valamit a természetvédelem érdekében: fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek, valamelyik zöldszervezethez csatlakoznak, vagy saját szervezetet alapítanak.

A változások jeleit már észrevehetjük, hiszen egyre többen vásárolnak tudatosan, gyűjtik szelektíven a hulladékot, hasznosítják a szél és napenergiát.

A fiatalok nélkül nincsen környezettudatos jövő

A Föld napja alkalmából a szemléletformálás fontosságára és a fiatal korosztálynak szóló ismeretterjesztés szükségességére hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium.

Nemzeti parkjaink és az állami erdőgazdaságok munkatársai nagy hangsúlyt fektetnek a környezeti nevelésre, hiszen természeti értékeink megőrzése és fenntartható használata a jövő generációk egészséges életének egyik záloga - közölte az Agrárminisztérium szerdán.

Az Agrárminisztérium kiemelten támogatja a fiataloknak szóló ismeretterjesztő és szemléletformáló programokat, hogy a gyerekek az egyre városiasodó társadalomban is valós ismeretekkel rendelkezzenek természeti értékeinkről és erőforrásainkról. Célunk, hogy ráirányítsuk a figyelmet a környezet megóvásának fontosságára és az ökológiailag érzékenyebb életvitelre - írta az agrártárca.

A jelenlegi veszélyhelyzet ellenére az online felületeken számos program az idei Föld napja alkalmából is megvalósulhatott. Több mint 100 iskola 150 csapatának részvételével zárult az Országos Erdészeti Egyesület által lebonyolított „Fedezd fel az örökséged!” erdőismereti vetélkedő. A középiskolásokból álló háromfős csapatok hat, az erdei ökoszisztéma szolgáltatásaival kapcsolatos témakörben mérték össze a tudásukat, melynek során szoros versenyben a PSZC Mohácsi Radnóti Miklós Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája iskola diákjai bizonyultak a legjobbaknak.

Rajzpályázat a Föld Napja alkalmából

Az Agrárminisztérium rajzpályázatot hirdet óvodások, általános- és középiskolások számára - négy korcsoportban 3-19 éves korig - a rajzolni, festeni szerető gyerekek és fiatalok számára: mutassák be, mit jelent számukra a Föld Napja!

Tetszőleges szabadkézi technikával készült alkotások képét – jó minőségű fényképét vagy szkennelt változatát - lehet beküldeni e-mailben június 4-én éjfélig a felhívásban szereplő e-mail címre.

Az agrártárca kiemelt feladatának tekinti a szemléletformálást, ezt jól példázza, hogy az elmúlt évben mintegy 5 millióan látogatták meg a nemzeti park igazgatóságok és az állami erdőgazdaságok által fenntartott ökoturisztikai és környezeti nevelési intézményeket. Az itt dolgozó szakemberek a veszélyhelyzet alatt is készülnek az olyan kiemelt eseményekre, melyek segítik az ismeretterjesztést és a szemléletformálást, ilyen például a budapesti Erdővarázs családi nap, a Magyar nemzeti parkok hete, az Erdők hete rendezvénysorozat, vagy az ősz sajátos arcát megismertető októberi Tájséták - közölte az Agrárminisztérium.

Különleges filmmel készül a National Geographic

A Föld napjának 50. évfordulóját egyedülálló műsorfolyammal ünnepli idén a National Geographic. Április 22-én világpremierrel kerül bemutatásra Jane Goodall: A remény című dokumentumfilm is, amely a híres etológus különleges életét és munkásságát mutatja be exkluzív, ritkán látott képsorokon keresztül.

Kapcsolódó írásaink