Életmód
Fény derült az ikonikus húsgolyók titkára
Mivel a svéd vállalat üzletei a koronavírus-járvány miatt bezártak, nyilvánosságra hozták az ikonikus svéd húsgolyó receptjét - írja a CNN. Ezentúl az otthonunkban is élvezhetjük a hiányzó ízeket. Íme a recept:
Húsgolyók
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg darált marhahús
- 25 dkg darált sertéshús
- 1 tojás
- 5 evőkanál teljes tej, vagy tejszín
- egy kis fej apróra vágott hagyma
- egy fej zúzott fokhagyma
- 10 dkg zsemlemorzsa
- só, bors
Elkészítés:
Minden hozzávalót alaposan dolgozzunk össze egy tálban, sózzuk és borsozzuk, illetve adjuk hozzá a még kívánt fűszereket. A masszából gyúrjunk kis golyókat, és két órára tegyük hűtőbe őket. A pihentetés után sok vajban, vagy olajban süssük ki közepes lángon, majd helyezzük egy tűzálló tálba a golyókat. Lefedve 180 fokos sütőben 30 percig süssük.
Szósz
Hozzávalók:
- 4 dkg vaj
- 4 dkg liszt
- 1,5 dl tejszín
- 1,5 dl marhahúsleves alaplé
- 1,5 dl zöldségleves alaplé
- szójaszósz
- dijoni mustár
- só
Elkészítés:
Olvasszunk vajat egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a lisztet és két percig keverjük. Ezután további keverés mellett öntsük hozzá az alapleveket. Végül pedig következzen a tejszín, egy evőkanál szójaszósz, és egy evőkanál dijoni mustár. Lassú tűzön addig főzzük, amíg besűrűsödik.