Életmód

Fény derült az ikonikus húsgolyók titkára

Megannyi recept kering a világhálón, amely az Ikea által forgalmazott igazi svéd húsgolyók rejtélyét próbálta leleplezni - sikertelenül. Nos, jó hírünk van, nem szükséges tovább kísérletezni, hiszen az áruházlánc nyilvánosságra hozta az eddig féltve őrzött receptet.

Fény derült az ikonikus húsgolyók titkára
Maga az Ikea rántotta le a leplet a receptről
Fotó: ikea.com

Mivel a svéd vállalat üzletei a koronavírus-járvány miatt bezártak, nyilvánosságra hozták az ikonikus svéd húsgolyó receptjét - írja a CNN. Ezentúl az otthonunkban is élvezhetjük a hiányzó ízeket. Íme a recept:

Húsgolyók

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg darált marhahús
  • 25 dkg darált sertéshús
  • 1 tojás
  • 5 evőkanál teljes tej, vagy tejszín
  • egy kis fej apróra vágott hagyma
  • egy fej zúzott fokhagyma
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • só, bors

Elkészítés:

Minden hozzávalót alaposan dolgozzunk össze egy tálban, sózzuk és borsozzuk, illetve adjuk hozzá a még kívánt fűszereket. A masszából gyúrjunk kis golyókat, és két órára tegyük hűtőbe őket. A pihentetés után sok vajban, vagy olajban süssük ki közepes lángon, majd helyezzük egy tűzálló tálba a golyókat. Lefedve 180 fokos sütőben 30 percig süssük.

Szósz

Hozzávalók:

  • 4 dkg vaj
  • 4 dkg liszt
  • 1,5 dl tejszín
  • 1,5 dl marhahúsleves alaplé
  • 1,5 dl zöldségleves alaplé
  • szójaszósz
  • dijoni mustár

Elkészítés:

Olvasszunk vajat egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a lisztet és két percig keverjük. Ezután további keverés mellett öntsük hozzá az alapleveket. Végül pedig következzen a tejszín, egy evőkanál szójaszósz, és egy evőkanál dijoni mustár. Lassú tűzön addig főzzük, amíg besűrűsödik.

Kapcsolódó írásaink