Életmód

Tudatos vásárlás - tervezzünk és gondolkodjunk előre!

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) egy csokorba szedte azon tippeket, amelyek betartásával tudatosabbá tehetjük bevásárlásunkat. 

Tudatos vásárlás - tervezzünk és gondolkodjunk előre!
Csak annyi élelmiszert vásároljunk, amennyi rövid időn belül el is fogy
Fotó: Pexels

Az alapelvek elsajátítása után a tudatos vásárlás már a hétköznapok minden étkezésénél visszaköszönhet, és a napi rutinunk része lehet - írja az MDOSZ. Az alábbi lista pontjai segítséget nyújtanak az okos élelmiszer-vásárlásban.

Tervezzünk!

Vásárlás előtt mindig gondoljuk végig, milyen alkalomra készülünk, milyen receptet szeretnénk életre kelteni és milyen alapanyagok szükségesek ehhez. Ha már egy kész listával érkezünk a vásárlás helyszínére, kisebb az esélye, hogy elcsábulunk egy olyan élelmiszer felé, amire igazából nincs is feltétlenül szükségünk. Mindig ellenőrizzük, hogy a listán az ajánlásnak megfelelően az összes élelmiszercsoportból szerepeljen nyersanyag. Vagyis rendszeresen kerüljön a kosarunkba friss zöldség és gyümölcs, teljes értékű gabonaféle (pl. teljes kiőrlésű kenyér vagy péksütemény), sovány tejtermék és húsféle.

Együnk néhány falatot, mielőtt elindulunk vásárolni!

A kelleténél több, és így nagyobb kalória tartalmú élelmiszert választunk, ha éhesen megyünk el vásárolni, mivel a vizuális és egyéb ingerek hatással vannak az étvágyunk kialakulására és növekedésére.

Gondoljuk át a mennyiségeket!

Csak annyi élelmiszert vásároljunk, amennyi rövid időn belül el is fogy, így nem kell az energiaszükségletünket meghaladó mennyiséget elfogyasztanunk csak azért, mert nem szeretnénk, hogy az élelmiszer tönkremenjen.

Olvassuk el a címkét!

Tanulmányozzuk át az összetevők listáját, hogy minőségi, friss termékek kerüljenek a kosárba. Ha az évszaknak megfelelően kapható nyersanyagot választunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a lehető legtöbb értékes tápanyag jut be a szervezetünkbe.

Kapcsolódó írásaink