Életmód

Hogyan vásároljunk járvány idején?

A koronavírus-járvány miatt a korábban megszokottaktól eltérően kell élnünk mindennapjainkat. Ez érinti a bevásárlást és az élelmiszerek tárolását, kezelését is. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) számos tanácsot ad a témában.

Hogyan vásároljunk járvány idején?
Hazaérve első dolgunk az alapos kézmosás legyen, utána kezdjünk neki a megvásárolt termékek elpakolásának.
Fotó: AFP/Roland Schlager

– A boltoknak és a vásárlóknak is felelőssége van abban, hogy biztonságos legyen a vásárlás. Próbáljuk meg a bevásárlások számát csökkenteni, és csak hetente egyszer-kétszer járjunk boltokba. A boltok pedig tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az üzletet és a polcokat rendszeresen fertőtlenítsék. Ha csomagolatlan élelmiszert vásárolunk – pékárut vagy zöldségeket -, azokat zacskóval fogjuk meg – mondta Pleva György, a Nébih Élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója az Origónak adott Skype-interjúban.

A szakember beszélt arról is, hogyan fertőtlenítsük a megvásárolt élelmiszereket otthon. 

– Amikor hazaérkezünk a vásárlásból, azonnal cseréljük le a ruházatunkat, mossuk meg a kezünket. Ezután kezdjük meg a termékek kicsomagolását. Amelyik bolti csomagolásban van, azt javasolt átrakni saját, tiszta zacskóba. Ez ugyan a környezetvédelmi intézkedésnek ellentmond, de a jelenlegi járványügyi helyzet miatt ez most háttérbe szorul.

Pleva György elmondta továbbá, hogy aki nagyon óvatos és a veszélyeztetett csoportba tartozik, annak a gyári csomagolású termékek tisztítószeres lemosását, fertőtlenítését javasolja. Mivel a vírus néhány óráig, de akár több napig életképes marad egyes felületeken, így megoldás lehet még a nagyobb tételben vásárolt termékek – például tej, konzervek – „karanténba helyezése” pár napra.

Írjunk bevásárlólistát!

A tudatos vásárlás a konyhában, sőt már előtte, a fejünkben elkezdődik. Nem kevés pénzt és időt spórolhatunk, ha tudatosan előkészítjük, mi kerüljön a kosarunkba, mire és milyen mennyiségben van valóban szükségünk.

A mostani helyzetben alapszabály, hogy nem kell naponta a boltba járni! Jóval azelőtt, hogy elindulnánk, még otthon gondoljuk végig, mit szeretnénk a héten főzni (reggeli, ebéd, vacsora), és kizárólag az ezekhez szükséges alapanyagokat vásároljuk meg! Az otthon megírt bevásárlólista segítségével tervezhetővé válik a költségvetésünk, ráadásul biztos nem felejtünk el megvenni semmit.

Mielőtt elindulnánk a boltba, mossuk meg alaposan a kezünket, vagy használjunk fertőtlenítőszert. Jelenleg az üzletekben is javasolt kézfertőtlenítőt kihelyezni a vásárlótérbe, vegyük igénybe, ha akad ilyen!

Csak azt fogjuk meg, amit megveszünk!

Az üzletben csak olyan csomagolt árut vegyünk le a polcról, ami szennyeződésektől mentes. Különösen fontos, hogy csak azt a terméket fogjuk meg, amit végül a kosarunkba is teszünk. A csomagolatlan termékeknél fokozottan ügyeljünk a kihelyezett mérő- és fogóeszközök helyes használatára. Az ilyen termékeket úgy csomagoljuk el, hogy ne szennyezhessék a kosarunkban lévő többi árucikket.

Az üzletben igyekezzünk megtartani az 1-2 méteres távolságot a többi vásárlótól és a dolgozóktól. Ez különösen fontos sorban állás közben. Fizetéskor részesítsük előnyben az önkiszolgáló pénztárakat. Ahol erre nincs lehetőség, ott a pénztárossal szemben is törekedjünk megtartani az 1 méteres távolságot. Készpénz helyett válasszuk a bankkártyás fizetés lehetőségét. Ha mégis készpénzhez nyúlunk, utána fertőtlenítsük le kezünket.

Hazaérve első dolgunk az alapos kézmosás legyen, utána kezdjünk neki a megvásárolt termékek elpakolásának.

Mi a különbség a fogyaszthatósági idő és a minőségmegőrzési idő között?

Most, hogy különösen meg kell fontolnunk miből, mennyit vásárolunk, hasznos megérteni a két kifejezés közötti különbséget.

Fogyaszthatósági idő: Ezt a dátumot a gyorsan romló termékek csomagolásán tüntetik fel. Eddig az időpontig – a jelzett körülményeknek megfelelően tárolva – az élelmiszer elfogyasztható. Utána a termék már veszít eredeti minőségéből és az elfogyasztása egészségi kockázattal járhat.

Minőségmegőrzési idő: Hosszabb ideig eltartható élelmiszereknél használatos. Az érzékszervileg kifogástalannak tűnő terméket a feltüntetett dátum után saját felelősségre el lehet fogyasztani, de az ilyen termék minősége romlik.

Nagyon fontos tudni, hogy lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű termékeket tilos árusítani. Ha ilyen terméket látunk egy üzletben, jelezzük az eladóknak, hogy levehessék a polcról.

Maximalizáljuk az élelmiszerbiztonságot a kamrában és a hűtőben!

Bármekkora legyen is az otthonunk (hűtő, kamra) tárolókapacitása, az élelmiszerbiztonsági szabályok a mostani időszakban fokozottan érvényesek. Így van ez akkor is, ha tudományosan eddig nem bizonyított, hogy az új típusú koronavírus az ismert fertőzési módokon túl (cseppfertőzés) más módon – például szennyezett élelmiszer fogyasztása révén – terjedne.

Ha a hűtést igénylő  élelmiszer vagy készétel gyorsan egy jól működő, tisztán tartott  hűtőszekrénybe kerül, akkor megelőzhető az élelmiszerek romlása és az élelmiszer eredetű megbetegedések.

  • A hűtő hőmérséklete 0-5°C közé legyen beállítva, a fagyasztó hőmérséklete -18°C vagy az alatti legyen. Ha teljesen tele van a hűtőszekrény, nagyobb fokozatra kell állítani, hogy a hőmérséklet a hűtőtér minden pontján ugyanannyi legyen!
  • Az étel tiszta, fedett tárolóedénybe, illetve csomagolóanyagba kerüljön!
  • A romlandó élelmiszereket 2 órán belül be kell tenni a hűtőszekrénybe.
  • Tartsuk tisztán a hűtőt, és dobjuk ki a lejárt élelmiszereket!

Az elrendezés szabályai:

  • Fontos, hogy a különböző élelmiszercsoportok elkülönítve a megfelelő helyre kerüljenek a hűtőszekrényen belül!
  • A nyers és mosatlan élelmiszerek, mint amilyen a nyers hús, illetve a tisztítatlan zöldségfélék, ne kerüljenek a készételek (például felvágott, főtt étel) fölé, mellé.
  • A nyers húst, baromfit és a tojásokat az összes többi élelmiszertől elkülönítve, becsomagolva vagy bedobozolva kell tárolni.
  • Csomagolatlan élelmiszert soha ne tegyünk közvetlenül a hűtőszekrény polcaira.

Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy evés, ivás előtt és után egyaránt kezet kell mosni és fertőtleníteni.

Internetes ételrendelésnél is ügyeljünk a biztonságra!

Az ételek házhozszállítása számos szakmai kérdést vet fel, különösen azért, mert ez a szolgáltatási forma napjainkban egyre nagyobb teret nyer. A jelenlegi járványhelyzetre való tekintettel különösen figyeljünk oda az alábbiak betartására!

  • Tekintettel arra, hogy a szállítási útvonal és idő kockázati tényezőt jelent, válasszunk a lakóhelyünkhöz közeli létesítményt, ahonnan rövid idő alatt ki tudják szállítani az ételt.
  • Az ételek átadása-átvétele során sem szabad megfeledkezni a higiéniáról. Kerülendő a készétel, élelmiszer-szállítmány közvetlen padozatra, küszöbre, lábtörlőre helyezése.
  • A kiszállító feladata és felelőssége, hogy az elkészült ételt jól zárható, egyszer használatos dobozba csomagolja és lezárja, oly módon, hogy az szállításkor ne nyílhasson ki, utólagosan ne szennyeződhessen. A lezárt dobozt jelöléssel kell ellátnia. Az étel neve, származási helye, fogyaszthatósági / minőség-megőrzési ideje mellett fogyasztási és tárolási „szabályokat” (például „fogyasztásig hűtve kell tárolni” vagy „fogyasztás előtt az étel felforrósítása szükséges”) is fel kell tüntetnie. Az étel átvételekor a jelölés meglétére érdemes odafigyelni.
  • Kerüljük a készpénzes fizetést, lehetőleg előre utalással fizessünk.
  • Élelmiszer-szállítással kizárólag egészséges személy foglalkozhat. Ruházatának láthatóan tisztának kell lennie, kezeit fertőtlenítenie kell.
  • A meleg ételeknek átvételkor még forrónak kell lenni, el kell érnie a 63°C-ot. Elvárható esetben az Ön által rendelt meleg étel frissen készül, és a megrendeléstől számított 1 órán belül már az asztalára is kerül. Ha szállítása melegen tartó táskában vagy ládában történt, akkor ez a feltétel biztosított. Hideg ételeket hűtőtáskában, legfeljebb 5 °C szabad szállítani.
  • Kicsomagolást követően javasolt kezünket megmosni, fertőtleníteni.
  • A házhoz érkezett meleg ételt fogyasztás előtt javasolt felforrósítani, különösen akkor, ha nem elég forrón érkezett. Tehát nem elég csak megmelegíteni!
  • Amennyiben a megrendelt ételt nem azonnal fogyasztja el, azt csak hűtőben szabad tárolni, semmiképpen sem szobahőmérsékleten!
  • Amennyiben gyermeknek, illetve idősnek is rendelt ételt, úgy fentiek teljesülésére kiemelt figyelmet kell fordítani, hiszen ők érzékenyebben reagálhatnak az esetleges fertőzésre, a nem megfelelően készített, kiszállított és tálalt étel elfogyasztására.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom