Életmód

Maszkoljunk!

A digitális képszerkesztés terminológiája már régóta használja a maszkolás kifejezést. Ott azonban gyökeresen más jelent, mint az az elfoglaltság, amely az utóbbi időszak egyik leghasznosabb DIY (do it yourself, azaz csináld magad) mozgalmává nőtte ki magát. Sokan ugyanis házi maszkgyártásba fogtak, hogy így óvják magukat és környezetüket.

Maszkoljunk!
A rendelkezésünkre álló eszközöknek és anyagoknak megfelelően több módon készíthetünk magunknak maszkot
Fotó: AFP/Nicolas Liponne

A koronavírus alapjaiban változtatta meg a mindennapjainkat. A megelőzés érdekében száműzni kényszerültünk az általános üdvözlési formákat, sőt ezen túlmenően számtalan egyéb óvintézkedést is beiktattunk az életünkbe. Ilyen többek között az, hogy kesztyűt és maszkot viselünk, amennyiben el kell hagyni az otthonunkat.

Mivel az új koronavírus-fertőzés olyan légúti megbetegedést okoz, amely a legkönnyebben köhögés és tüsszentés útján, cseppfertőzéssel terjed, így már azáltal is megfertőződhetünk, ha szennyezett tárgyakhoz vagy felületekhez érünk, majd a szemünkhöz, orrunkhoz vagy szánkhoz nyúlunk. Ennek rizikóját csökkenthetjük maszk viselésével.

Objektum doboz

Magyarországon is extrém mértékben megugrott a kereslet a kézfertőtlenítő készítmények és az egészségügyi maszkok iránt, amikor megérkezett a járvány. Sokan kezdtek bele a házi maszkkészítésbe, annál is inkább, mert a világhálót szinte elözönlötték az erre vonatkozó leírások és videók.

A rendelkezésünkre álló eszközöknek és anyagoknak megfelelően saját védőeszközünk készülhet papírból, egy már meglévő kendőből hajtogatással, vagy akár direkt erre a célra vásárolt textilből, varrásos technikával.

A legegyszerűbb módon egy közönséges konyhai papírtörlőből és befőttes gumiból applikálhatunk arcunkra védőeszközt. Az eljárás minimális kézügyességet igényel és csupán pár lépésből áll.

Objektum doboz

Egy másik, szintén nem túl bonyolult módja a maszkkészítésnek, amikor egy tetszőleges mintájú kendő és befőttes gumi kombinációjából mindenféle ragasztás, tűzés vagy varrás nélkül állítjuk össze az arcunkat takaró védőeszközt.

Objektum doboz

A haladók, a varrásban járatosak két alaptípushoz is kaphatnak inspirációt. A védelem szempontjából ugyan mellékes, de ilyen módon személyre szabott, egyéniségünkhöz passzoló maszkot tudunk készíteni.

Objektum doboz

Mint láthatjuk, a lehetőségek tárháza végtelen. A lényeg viszont, hogy tegyünk mindannyian az egészségünkért!

Kapcsolódó írásaink