Életmód

Hidegfront vet véget a fényszegény időszaknak

Most viszont az erős szél miatt fájhat a fejünk

Vasárnap egy hidegfront érte el térségünket, amelynek következtében a hideglégpárnás időszak az ország nagy részén véget ért és végre újra láthatjuk a napot.

Egy hidegfront érkezett a térségünkbe vasárnap északnyugat felől, ezért ne csodálkozzanak sem a hideg-, sem a melegfrontérzékenyek ha nehéz napjuk volt az elmúlt hét végén: a görcsös és migrénes fejfájás mellett a gyulladással járó ízületi panaszok oka is ez lehetett. A szívbetegek is tapasztalhattak állapotromlást, jelentkezhetett vérnyomás-ingadozás és ilyenkor törvényszerűen megnő sajnos az infarktus kialakulásának a kockázata.

Az érintetteknek ilyen napokon ajánlott mindenféle terhelést kerülni, legyen az fizikai vagy szellemi munka. Amennyiben intenzív panaszokat tapasztal, lehetőség szerint pihenjen le pár percre, és fogyasszon el egy pohár vizet. A vízfogyasztás ebben az időszakban panaszoktól függetlenül kiemelten fontos.

De nem csak a frontérzékenyeknek lehetnek nehéz napjaik. Bár a hideglégpárnás időszak véget ért, a front mögött megerősödik az északnyugati szél, amely többeknél okozhat kínzó fejfájást, stresszt és ingerlékenységet. A szél okozta panaszok a következő napokon is tartósan előjöhetnek.

A Dunántúlon és a középső tájakon havaseső, havazás is várható az erős szél mellett
A Dunántúlon és a középső tájakon havas eső, havazás is várható az erős szél mellett
Fotó: Pixabay

A szabadtéri tevékenységeket a Dunántúlon és a középső tájakon havas eső, havazás zavarhatja. Ezek, és a szél miatt is nagyobb a megfázásveszély, ha tartósabban kell a szabadban tartózkodnunk, különösen fontos a vastag és réteges öltözet.

A légszennyezettség is csökken viszont a front érkezésével, főleg a Dunántúlon javulhat számottevően a levegő minősége. Bár a közlekedést az erős szél zavarja leginkább. A szél hatására csökken a gépjármű menetstabilitás, emellett ingerlékeny sofőrök fokozhatják a balesetveszélyt.

Vezető tünetek lehetnek a hét első napjaiban a görcsös fájdalmak, szívpanaszok. A szél hatására fokozódik a fejfájás és alvásproblémák is felléphetnek, valamint a gyermekeket is érzékenyebben érintheti ez az idő. A panaszok mérséklése és a nyugodt alvás érdekében lefekvés előtt szellőztessen ki alaposan, és egy forró fürdő is elősegítheti a jó pihenést. Az álmatlanság most több egymást követő napra is rányomhatja a bélyegét, fáradékonyabb lehet és a figyelme, valamint a munkavégző képessége is lecsökkenhet.

A napközben fellépő fáradtság leküzdésében segít, ha elfogyaszt 2-3 csésze teát inkább, mint kávét vagy más magas koffeintartalmú italokat.

Erős szél okozhat most problémákat
Erős szél okozhat most problémákat
Fotó: Pixabay

A szélterhelés a gyermekeket is megviselheti, az ő esetükben az egyik leggyakoribb tünet a figyelem és a magatartás problémák jelentkezése. Jó hír viszont, hogy hosszú idő után többfelé kisüt a nap, és jelentős mennyiségű csapadék sehol sem várható. A hő-és komfortérzeten a megerősödő szél ront csak némileg.

Kapcsolódó írásaink