Életmód

Nem árt tudni, hogy mit tartalmaznak a kozmetikumaink

A bőrápolás ABC-je

Nézzük a kozmetikai termékek reklámjait, olvassuk az üzletekben a csomagoláson a címkéket és repkednek mindenféle kifejezések, mint a retinol, benzol, niacin. AHA. De vajon melyik mire való, és honnan tudjuk, a mi bőrünkre melyiket érdemes használni?

Nem árt tudni, hogy mit tartalmaznak a kozmetikumaink
A vitaminok külsőleg is ápolják a bőrünket
Fotó: Pixabax

A szépségipari cégek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy olyan termékeket állítsanak elő, amelyeknél a fő hangsúly a jótékony összetevőkön van. Sőt, egész kozmetikai termékcsaládokat építenek fel például egy vitamin vagy más összetevő köré. Nézzük hát sorban, melyik mit is takar pontosan!

A-vitamin – retinol

Az öregedés kezdeti jeleinek visszafordítására használható az A-vitamin, más néven a retinol. Képes megújítani és újra felépíteni a bőrt, felgyorsítva a sejtek működését, miközben a bőrt simábbá, ragyogóbbá és fiatalosabbá teszi.
A retinol a bőrápolás alfája és ómegája, olyan alkotóeleme, amelynek elsődleges célja az öregedés jeleinek csökkentése, a finom vonalak újradefiniálása és a ráncok csökkentése, valamint az egyenetlen bőrszín és a rossz pigmentáció javítása.

Kozmetológusok egyöntetű véleménye szerint az egyik leghatásosabb, és így az egyik legtöbbet vizsgált kozmetikai összetevő. És az sem véletlen, hogy számos bőrbetegségben az A-vitamin  - azaz a retinol - származékait használják akár helyileg, akár tabletta formájában. Egy hátránya lehet, hogy egyeseknél irritációt okozhat, de ez koncentrációfüggő is. Viszont minél töményebb mennyiségben szerepel egy-egy arcápolóban, annál erőteljesebb az anti aging és antioxidáns hatása. Többféle kiszerelésben megtalálható, olajos szérumban éppúgy, mint folyékony hidratálókban

C-vitamin

Azt szinte mindenki tudja, hogy már a betegségek megelőzéséhez elengedhetetlen, hogy a szervezetünk megfelelő vitaminkészlettel rendelkezzen. Azt viszont kevesebben tudják, hogy a bőrünk is fokozottan igényli a C-vitamint, mert a C-vitamin hatása a bőrre kiemelkedő. Nem csak belsőleg, de külsőleg is igen hatásos.

A szakemberek állítása szerint a C-vitamin egy ezerarcú szépségfegyver, mely csodákat tud tenni az emberi bőrrel. Hiszen nemcsak növeli a kollagén-termelést, hanem csökkenti a ráncok mélységét is, sőt az újabb fejlesztésű termékek a ráncok kialakulását is tudják késlelteti.

Csökkenti a pigmentfoltokat, rugalmasabbá teszi a bőrt, ráadásul természetesen üdévé, ragyogóvá varázsolja a felszínét. Ha valaki túl sok időt töltött a napon és jelentősen károsodott az arcbőre, akkor kifejezetten ajánlott számára a C-vitamin magas koncentrátumban külsőleg alkalmazva. De pajzsként is szolgál a levegőszennyezés, a környezeti stressz, és a szabad gyökök sejtkárosító hatása ellen.

Benzoil-peroxid

A ma ismert leghatásosabb helyi - vagyis külsőleg, a bőrre kenendő - pattanás elleni hatóanyag.
Erős, de nem mérgező oxidálószer, amelyet leginkább miteszerek és gyulladások kezelésére használnak. Gyorsan megöli a baktériumokat, és akár napokon belül látványos eredményeket lehet vele elérni.

Az Európai Unióban a benzoil-peroxid tartalmú krémek gyógyszernek minősülnek és csak patikában, receptre kaphatók. Amerikában azonban szabadon vásárolhatók. A tipikusan alkalmazott koncentráció 2,5 és 10 százalék között van.

A benzoil-peroxid hatásos baktériumölőszer, mely képes a pattanásokat leggyakrabban okozó P. acnes baktérium megölésére. Hatékonysága a receptköteles antibiotikumokéhoz hasonló, sőt hatékonyabb is, és nagy előnye, hogy a benzoil-peroxid ellen a baktériumok nem lesznek rezisztensek, vagyis ellentétben az antibiotikumokkal, ha egyszer használ, akkor mindig használ fog.

A benzoil-peroxid hátránya, hogy egyrészt erősen szárító, a bőrt irritáló hatása van, így még zsíros bőrűeknek is célszerű egy jó hidratáló krémet használni mellette. További hátránya, hogy a benzoil-peroxid elősegíti a káros szabad gyökök keletkezését a bőrben, ami a kollagén lebomlását, azaz a bőr öregedését gyorsítja, így csak akkor érdemes a benzoil-peroxidhoz fordulni, ha más nem használ.

A különböző hatóanyag tartalmú kozmetikumok más-más kiszerelésben találhatóak meg a drogériák polvain
A különböző hatóanyagtartalmú kozmetikumok más-más kiszerelésben találhatóak meg a drogériák polcain
Fotó: Pexels

A parabének

A legtöbb gyógyszerészeti és kozmetikai termékben – közel 90 százalékukban a tartósítószerek a parabének, amelyek megakadályozzák a penész, gomba és baktériumok növekedését, és növelik kedvenc kozmetikai termékeink élettartamát. Sok vita folyik arról, hogy a parabének ártalmasak-e, mivel egyes kutatások a mellrák kialakulásához kapcsolták, ám ez a kutatás nem egyértelmű, és toxikusságot sem sikerült százszázalékosan igazolni. De ettől függetlenül, vagy pont emiatt egyre több fogyasztó keresi a parabénmentes alternatívákat, például parabénmentes samponokat és parabénmentes dezodorokat.

AHA

Szalicilsavat, tejsavat és glikolsavat, vagyis Alfa-hidroxi-savakat (AHA-kat) is gyakran használnak a pattanások kezelésére szolgáló termékekben. Ezek is úgy működnek, hogy leszárítják a pattanásokat és a bőr felső rétege lehámlik, ezáltal simítja is a bőrt. Viszont az AHA-kat tartalmazó termékek enyhe bizsergést vagy csipős, kellemetlen érzetet okozhatnak a bőrön. A glikolsav külön figyelmet érdemel azért is, mert 10 százalék feletti koncentrációban nemcsak hámlaszt, hanem a kollagéntermelést is serkenti.

Használata alatt viszont óvakodni kell a napozástól és a szoláriumozástól, egyszóval az UV-sugararaktól, ezért ilyenkor tanácsos éjjel-nappal nagyon magas faktorszámú fényvédőket használni.

Szalicilsav

Szintén kiválóan alkalmas a pattanások elleni küzdelemre. Egyrészt az AHA-khoz hasonlóan kémiai hámlasztó, azonban az AHA savakkal ellentétben nem vízben, hanem zsírban oldódik. Így képes a pórusok belsejében is hámlasztani, ezzel mintegy „kitisztítva” azokat. Másrészt a szalicilsav hatásos gyulladáscsökkentő is, ami szintén fontos a pattanások kezelésében. A szalicilsavat általában 0,5-2 százalékos koncentrációban használják, hámlasztó hatását pedig 3 és 4 közötti pH-érték esetén fejti ki a legjobban.  A közhiedelemmel - és a glikolsavval - ellentétben a szalicilsav nem teszi érzékenyebbé a bőrt a napra.

B3-vitamin - niacin

 Csökkenti a gyulladást és a bőrpírt, valamint megújítja és kiegyenlíti a bőr tónusát a B3-vitamin  - más néven niacin-amid. Többféle szempontból is kiváló hatással van a bőrre: egyrészt remek hidratálószer, másrészt pedig hatásos pigmentfoltok ellen is. Ezenkívül ígéretes öregedés elleni hatóanyag, amely serkenti a kollagéntermelést, és hatásos sejtkommunikációs - bőrünk sejtjeit helyes viselkedésre biztató - összetevő. Pattanások kezelésében is több antibiotikummal felveszi a versenyt, ráadásul már a 2 százalékos niacin-amid hatásosan csökkenti a faggyútermelést és normalizálja pórusok méretét.

Szalicilsavval együtt alkalmazva is sikeres lehet különféle bőrgyógyászati problémák kezelésére, például ekcéma és pszoriázis, és különösen gyulladások kezelésében. A kén elősegíti az elhalt bőrsejtek és a felesleges olaj eltávolítását, valamint a pattanásos baktériumok elpusztítását, így a pórusok tisztábbá válnak és a kitörések kevésbé gyakoriak.

Az E-vitamin sok olajos állígú szépségápolás szerben megtalálható
Az E-vitamin sok olajos állígú szépségápolás szerben megtalálható
Fotó: Pexels

E-vitamin 

Egy valóban sokoldalú vitamin az E-vitamin, mivel elősegíti a szervezet öngyógyító folyamatait, illetve nagyon hatékonyan ápolja a bőrünket és az arcunkat is. Egy erős antioxidáns, amely képes megakadályozni a korai öregedést is, ezért érdemes beépíteni nem csak a napi étrendbe, de az arcápolási rutinunkba is. Ma már minden bioboltban, patikában be lehet szerezni, akár folyékony, akár kapszula formájában.

Ha az E-vitamint olajként szeretnénk használni, akkor a kapszulákat ki is lehet szúrni és a benne található olajat helyileg is alkalmazhatjuk a bőrünkön.

Az E-vitamin értékes forrásai a növényi olajok, illetve az olajos magvak. Segítségével sokat segíthetünk az arcon megjelenő ráncok késleltetéséért: ez a vitamin erős antioxidánsként működik, így képes elpusztítani azokat a szabad gyököket, amelyek felelősek a szarkalábak kialakulásáért. Ezenfelül az E-vitamin fellendíti a kollagén termelődését, ami egy olyan kötőszövet, mely fontos szerepet játszik a bőr rugalmasságának megtartásában. Ezenfelül úgy is kezeli a ráncokat, hogy segíti az új bőrsejtek növekedését, illetve felgyorsítja a sejtek regenerálódását.

Továbbá biztosítja szervezet számára szükséges nedvesség fenntartását, illetve felgyorsítja a bőr regenerálódását is. Azonban az E-vitamin olaj önmagában nem tökéletes nappali hidratálóként, mivel nagyon sűrű és ragadós, éppen ezért érdemes inkább este használni. Az E-vitamin olaj éjszakai hidratálóként a leghatékonyabb, amelyet olívaolajjal felkenve is felvihetünk az arcbőrre. E-vitaminnal az égési sérülésekből, vágásokból és egyéb sérülésekből keletkező hegek okozta problémák is kezelhetők.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom