Életmód

Aluszékony, közben pedig ingerült is?

Frontmentes, de továbbra is kellemetlen, lehangoló lesz az idő. Egész héten marad a szürkeség. Aluszékony, közben pedig egyszerre ideges is lehet. Vezető tünet ezekben a napokban a lehangoltság, fáradtság, stressz.

Front nem érkezik térségünkbe, de nem alakul kedvezően az időjárás élettani helyzetünkre: egy nagy kiterjedésű anticiklonnak köszönhetően, amely több napon át meghatározza időjárásunkat, egyre nagyobb területen képződik tartós és sűrű köd, valamint alacsony szintű rétegfelhőzet.

A nyirkos, borongós időben kedvetlen, lehangolt lehet, ne csodálkozzon, ha reggel álmosan, fáradtan ébred. Az ízületi panaszokkal élőket is megviseli a párás időszak, amennyiben ön is ebbe a csoportba tartozik, akkor ne hanyagolja a reggeli, kímélő átmozgatást, de az is jót tesz, ha folyamatosan melegen tartja a sajgó végtagokat. A fáradtsága ellenére ingerlékenységet, akár ok nélküli stresszt is tapasztalhat, a tartós rosszkedv az egész közérzetére negatív hatással lehet. A fényhiány az idegrendszert is igénybe veszi.

A párás levegő, sajnos, kedvez a kórokozók terjedésének is, ezzel együtt ha nem öltözik megfelelően, akkor a megfázás veszélye is növekszik. A téli, egyre hidegebb időszakban a szokottnál is nagyobb hangsúlyt kell fektetni a vitamin-utánpótlásra: fogyasszon naponta legalább háromszor friss zöldséget és gyümölcsöt. Az étkezésben a melegítő hatású fűszerekkel - mint a fahéj, gyömbér, bors - készült fogásokat részesítse előnyben. Ezekkel, valamint meleg, citrommal és mézzel ízesített teával nem csak átmelegedhet a fázósabb reggeleken, de az immunrendszerét is felpörgetheti.

A szélcsendes levegőben tovább növekszik a szennyezőanyagok koncentrációja. A nitrogén-oxidok és a szálló por mennyisége főleg a forgalmasabb csomópontokban lépheti át az egészségügyi határértéket. A szén- és fatüzelésű kazánokból, valamint az autókipufogókból származó káros anyagok feldúsulására is lehet számítani szinte az egész ország területén.

A közlekedési feltételeket foltokban sűrű köd ronthatja, mely helyenként hosszabb ideig is megmaradhat. Mérsékelje a sebességet, tartson nagyobb követési távolságot ezeken az útszakaszokon. A ködből, valamint a ködfelhőzetből is előfordulhat szitálás, ami nedvessé, csúszóssá teszi az útburkolatot. Kerülje a hirtelen fékezést, valamint a hitelen irányváltoztatással járó helyzeteket is!Kapcsolódó írásaink