Életmód

Mérgező gázoktól is képesek megtisztítani a levegőt a szobanövények

A lakások zöld gyógyítói

Olyan növények felkutatására indított vizsgálatot a NASA már korábban, amelyek alkalmasak lehetnek a levegő tisztítására. Tucatnyi szobanövény hatását vizsgálták három vegyület légköri koncentrációjára, melyek különböző mértékben, de mindegyik képes volt csökkenteni ezeknek a vegyületeknek a szintjét zárt légtérben.

Mérgező gázoktól is képesek megtisztítani a levegőt a szobanövények
A szobanövények nem csak szépek de hasznosak is
Fotó: Pexels

Ahogy elmúlt Vízkereszt, és hagyományok szerint a lakásokból kikerültek a karácsonyfák és az ünnepi díszítések, sokakban felmerül az igény, hogy valami friss és üde dekoráció után nézzen. Erre tökéletesen alkalmas pár új cserép szobanövény, amelyek azon kívül, hogy szépek, más hasznos tulajdonsággal is bírnak.

A már említett vizsgálat a NASA Clean Air Study azt bizonyította, hogy bizonyos dísznövények képesek kiszűrni a körülöttünk lévő mesterséges anyagokból származó veszélyes gázokat is. Ezek a növények, amellett, hogy megkötik a szén-dioxidot, és oxigént termelnek, jelentős mennyiségben kiszűrik például a formaldehidet, triklóretilént és a benzolt.

A témában napjainkban is folynak kutatások, melyek csak megerősítik a korábbi eredményeket: a vizsgálatok zöme pozitív végkimenetű, a legtöbb tanulmányozott növényfaj csökkenti a mért szennyezők - leggyakrabban a formaldehid, de benzol, toluol, xilol - mennyiségét a légtérben. Az otthonunkban levő műanyagokból, bútorokból, ragasztókból is formaldehid válik ki, aminek a koncentrációja télen még jobban feldúsulhat a lakótérben.

Az is kiderült, hogy nem csupán a növények levelei, hanem a gyökerük, valamint a talajbaktériumok is részt vesznek a koncentráció mérséklésében. A kutatások elsődleges célja nem titkoltan az volt, hogy egy lehetséges alternatívát találjanak a jövő űrállomásainak légtisztítása.

A formaldehid és egyéb, szintén káros és potenciálisan a lakások légterében feldúsuló kemikáliák eltávolításának egyik lehetséges módja tehát valóban a szobanövények tartása.

Bizonyos növények különösen alkalmasak arra, hogy a szobák levegőjét tisztítsák, amelyek - talán sokakat meglep, de - általában messze szennyezettebb, mint a kinti levegő, még akkor is, ha egy nagyvárosban lakunk.

Azokban az otthonokban, ahol dohányoznak, különösen érdemes légtisztító növényekkel növelni a levegő oxigéntartalmát. Az alábbi növényekből tehát nem árt néhány cseréppel otthonra is beszereznünk.

Dracéna (Dracaena marginata)

Nem lehet csak úgy elmenni a fényes, vörös peremű levelekkel megáldott dracéna szépsége mellett. Ez egy lassan növekvő virágos növény, ami kevéssé érzékeny az extrém körülményekre, emellett kiszűri a formaldehidet, a benzolt, és számos más, káros vegyületet a szoba levegőjéből. Egyetlen hátránya, ami miatt lehet érdemes más növény mellett dönteni: a dracéna a szervezetbe kerülve mérgező, veszélyt jelent például a kutyákra is.

Mutatós lakásdísz is egyben a dracéna
Mutatós lakásdísz is egyben a dracéna
Fotó: Wikipedia

Zöldike (Chlorophytum comosum)

Gyönyörű szobanövény hosszú, fűszál-szerű levelekkel, és kimondottan gyorsan nő. Nagyon hatékony a mérges gázok ellen, mint például a xylén. A zöldikét érdemes a konyhában vagy a tűzhelytől nem messze tartani, mivel ezek azok a helyek, ahol a legtöbb szén-monoxid képződik a háztartásban.
Érdekességképpen, a légtisztítás sebességéről: egy közepes méretű zöldike 4 óra alatt egy 25 nm-es szoba levegőjének szén-monoxid tartalmát körülbelül 80%-kal csökkenti.

Egzotikus hangulatot kölcsönözhetünk a lakásunknak egy ilyen szobanövénnyel
Egzotikus hangulatot kölcsönözhetünk a lakásunknak egy ilyen szobanövénnyel
Fotó: Wikipedia

Aloe Vera (Aloefélék)

Könnyen kezelhető, napimádó kaktuszféle, kiváló a formaldehid és a benzol megkötési képessége, amelyek leginkább a tisztítószerek, festékek és hasonló, háztartási vegyszerek használatával kerülnek be a háztartásunkba. A légtisztító hatásán túl a leveleiben található zselés anyagot is felhasználhatjuk egyszerű bőrszépítő pakolásként, sebgyógyításra vagy égési sérülésekre. Az aloe legjobban egy napos konyhaablakban érzi magát.

Gyógyításra is alkalmas az Aloe Vera
Gyógyításra is alkalmas az Aloe Vera
Fotó: Pixabay

Gerbera (Gerbera jamesonii)

Ez a szépséges virágzó növény hatalmas mennyiséget képes megkötni például a triklorietilénből, amely egyes tisztítószerekben van jelen, illetve hatékonyan lép fel a benzollal szemben, ami a festékanyagokból szabadul fel. Egy gerbera gyönyörűen mutat a hálóban vagy a nappaliban, a léyneg, hogy elég fényt kepjon az ablakon keresztül, ugyanis ez a virágos növény nagyon fényigényes.

Tiszta levegőt és vidám hangulatot garantál a gerbera
Tiszta levegőt és vidám hangulatot garantál a gerbera
Fotó: Pexels

Anyósnyelv (Sansevieria trifasciata)

Sok háztartásban megtalálható évelő örökzöld az anyósnyelv, talán a meglehetős szívósságának köszönhetően: jól bírja a rendszertelen öntözést és nem igényel sok fényt. A NASA kutatói által bizonyított tény, hogy nagy mennyiségű formaldehidet és nitrogén oxidot, illetve még számos más vegyi anyagot képes megkötni. Ezek a vegyszerek pedig ott vannak a legtöbb tisztítószerben, kozmetikai szerben, de még a wc papírban és a papírzsebkendőkben is - nem árthat tehát, ha teszünk egy anyósnyelvet a fürdőszobába!

Sok lakás dísze az anyósnyelv
Sok lakás dísze az anyósnyelv
Fotó: Pixabay

Szobai futóka - Szcindapszusz (Scindapsus aures)

Egy másik erős formaldehid-megkötő növény a szobai futóka, amely szintén rengeteg háztartásban megtalálható, akár egész falakat is képes benőni. Ha belső garázs tartozik a házunkhoz, ideális választás, mivel az autó kipufogógázában nagy mennyiségű formaldehid van, amit a futóka remekül kiszűr. Továbbá nagyon hatékony a benzol és a xylén gázok megkötésére. Egyetlen veszélye, hogy a levelei mérgezőek, tehát érdemes távol tartani tőle a háziállatokat és a kisgyerekeket. Viszont elég jól bírja a relatív sötét környezetet, még kevéssé világos helyen is megőrzi szép, élénkzöld színét.

Hegyi pálma, gyompálma (Chamaedorea elegans)

Az areca pálma egy meglehetősen érzékeny, tollseprű-szerű levelekkel rendelkező szobanövény, amely párásító hatásáról is ismert. Relatíve lassan növekszik és sok törődést igényel, de szinte bárhol jól érzi magát a lakásban. Mivel ez a növény is remek toxinlekötő, - szűri a formaldehidet és a xylént -érdemes újonnan lakkozott bútorok közelébe tettünk és máris tettél valamit az egészségünkért

Krizantém (Chrysantheium morifolium)

Ezek a gyönyörű, színes virágok vidámabbá teszik a nappalit, ezt mindenki tudja. A krizantém viszont – az esztétikai előnyön túl - megköti a benzolt, ami megtalálható olyan hétköznapi háztartási vegyszerekben, mint a ragasztók, a festékek, különböző műanyagok és mosószerek. A krizantém kedveli az erős fényt: ha azt szeretnénk, hogy virágozzon, tegyük napsütötte helyre, lehetőleg egy nyitott ablak mellé.

BETEG ÉPÜLET SZINDRÓMA

Nagyvárosok lakóinál, különösen irodai dolgozók esetében figyelték meg az úgynevezett beteg épület szindróma nevű jelenséget. Ennek lényege, hogy a levegőben bizonyos koncentrációban megjelenő anyagok hangulatváltozást, valamint különböző testi tüneteket – fejfájás, bőrirritáció, émelygés – eredményezhetnek.

A levegőben lévő különböző toxikus anyagok fejfájást, szem-, torok- és orrirritációt és különböző allergiás okozhatnak. A megoldás viszont rendkívül egyszerű: bizonyos dísznövények képesek jelentősen javítani a levegő minőségén.

Egy egyszerű berendezést is feldob a sok zöld
Egy egyszerű berendezést is feldob a sok zöld
Fotó: Pixabasy

Azálea (Rhododendron simsii)

Sokan nincsenek tisztában vele, hogy a formaldehid olyan hétköznapi anyagokból is párologhat, mint a közönséges szigetelőhab, vagy a bútoraink rétegelt lemezei. Ám ez mutatós virágos cserje segít kiszűrni ezt a mérgező anyagot a szobák levegőjéből. Inkább a hűvösebb környezetet kedveli, így remek választás például egy világos a teraszra vagy az előszobába.

Vitorlavirág (Spathiohyllum sp.)

Az egyik legjobb légtisztító képességű növény a vitorlavirág, ami hatalmas mennyiségű rákkeltő anyagot tud megkötni a levegőből. Remek légszűrő hatásához meglehetős igénytelenség párosul. Ha ön is azok közé tartozik, aki nem a rendszeres életmódjáról ismert, ideális választás lehet. Különösen hasznos olyan káros anyagok megkötésére, mint pl. a benzol és a formaldehid.

Kapcsolódó írásaink

Irány a Mars

ĀA NASA vezetője szerint 2035-ben már embereket küldhetnek a vörös bolygóra