Életmód
Ne karácsonykor fogyózzon!
De azért nem árt odafigyelni, hogy mit és mennyit eszünk
Sokak számára ismerős lehet az az érzés, amikor a tükörben belenézve egyszer csak rácsodálkozunk magunkra, mintha egy kissé kerekebb képet mutatna. Ilyenkor jön a hirtelen fellángolás, és a megingathatatlannak hitt elhatározás, hogy drasztikus diétára fogjuk magunkat. Pedig az egyik legrosszabb dolog, amit ilyenkor elkövethetünk, hogy sanyargatjuk a testünket koplalással vagy egészségtelen, könyörtelen fogyókúrával. - mondja Czanik Balázs fitnesz edző.
Ünnepek környékén mindenkinél szinte előkerül a fogyókúra kérdése. De kinél így, kinél úgy. Van, aki azt mondja, hogy ilyenkor úgyis mindegy, és eszik, annyit, amennyi belefér, más pedig még jobban sanyargatja magát, mint bármikor. Egyik véglet sem jó. Az ünnepek alatt valóban több kísértésnek vagyunk kitéve, ezért nem is érdemes erre az időszakra időzíteni az életmódváltás elkezdését. Viszont ha némileg odafigyelünk, hogy megtartsuk a súlyunkat, akkor könnyebben mehet az ünnepek utáni váltás, hisz nem eleve egy magasabb súlyról indulunk.
A kampányszerű fogyókúrák egyáltalán nem hatásosak: ha valaki hirtelen lefogy pár kilót, azt jó eséllyel nagyon gyorsan vissza is hízza – ezt nevezzük jojó effektusnak. A drasztikus súlyvesztések nagy hátulütője, hogy az ember képtelen hosszú távon megtartani a vékonyabb testalkatát.
Ezeknek is meg vannak a maga stádiumai. Először csak rosszul érezzük magunkat, amiért nem engedhetünk meg semmilyen finomságot magunknak, aztán amikor besokallunk, akkor hirtelen mindent felfalunk, ami elénk kerül. Pedig nem kell, hogy minden „bűnös” ételről lemondjunk, mert úgy sokkal nehezebben lesz tartani a diétát, inkább a mértékletességre és a tudatos táplálkozásra kell helyezni a hangsúlyt” – fejtette ki a szakember.
Tehát a megoldás az arany középút lenne: ne koplaljunk és ne is együk túl magunkat az ünnepek alatt. Ilyenkor persze a mozgást nehezebb beiktatni, vendégségből vendégség követ, ahol a finomabbnál finomabb falatok kísértenek. És jócskán akad extra program is. Ha nem is rögtön edzőterembe megy, de kimondottan jót tehetünk magunkkal, ha egy kellemes esti sétára indulunk, vagy kirándulunk a családdal.
Édességet is lehet fogyasztani, persze mértékkel. Ma már sok számtalan recept fellelhető, amely segítségével alacsony szénhidráttartalmú desszerteket tudunk készíteni. Akár karácsonyi bejglit, sőt szaloncukrot is. Magam is több olyan receptkönyvet állítottam össze – pl. Ünnepelj és fogyj!, Édes csábítás -, amiben igen finom és alakbarát finomságok találhatók. Érdemes kipróbálni, és meglephetjük vele szeretteinket is!” – tette hozzá lelkesen Czanik Balázs.
Diétás álom mákos
Hozzávalók:
Tészta:
-
19 dkg mák
-
15 dkg eritrit vagy bármilyen édesítőszer
-
12 dkg kókuszzsír
-
7 dkg víz
-
3 db tojás
-
½ dkg szódabikarbóna
Krém alap:
-
2,5 dl kókusztej
-
5 db tojássárgája
-
1 db citrom leve és reszelt héja
-
3 dkg méz
-
15 dkg mák
-
10 dkg eritrit vagy bármilyen édesítőszer
-
2,5 dl kókusztejszín
-
½ dkg zselatin
-
3 dkg víz
Öntet:
-
10 dkg fekete ribizli
-
7 dkg eritrit vagy bármilyen édesítőszer
-
4 dkg méz
A tojássárgáját habosítsuk az eritrittel, adjuk hozzá a vizet, a kókuszzsírt és a szárazanyagokat, majd a tojásfehérje habjával lazítsuk. 18-20 cm-es tortaformába kenjük, 170 fokon kb. 35 percet süssük.
A krémalapot megfőzzük. Minden hozzávalót edénybe helyezünk és lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett megfőzzük. Kihűlés után kókusztejszínhabbal és az előzőleg beáztatott felmelegített zselatinnal elkeverjük.
Kihűlt tésztát kettévágjuk, az alsó réteget visszatesszük a tortaformába, rákenjük a krémet, és a másik lappal befedjük.
Megfőzzük a fekete ribizli öntetet, amiből egy kanálnyit elteszünk díszítésre, a többit turmixoljuk és a felvert kókusztejszínhabbal és az előzőleg beáztatott felmelegített zselatinnal összekeverjük és rákenjük a tortára. 1-2 órát hűtőben pihentetjük, majd a félretett fekete ribizli öntettel díszítjük a torta közepét. A szélét körbe megszórjuk darált mákkal.
Kézzel készített szaloncukor
Hozzávalók:
• datolya
• pirított mandula vagy mogyoró
• karob por
Elkészítés:
A datolyákat megtöltjük a pirított mandulával vagy mogyoróval, és karobporba forgatás után csomagoljuk