Életmód

Változik a gyógyfürdők nyitva tartása a téli szünet alatt

Nem árt felkészülni arra, hogy a budapesti gyógyfürdők is a szokásoshoz képest másképp üzemelnek az év végi ünnepek ideje alatt.

Változik a gyógyfürdők nyitva tartása a téli szünet alatt
Télen is gyönyörű a Széchenyi fürdő
Fotó: Facebook

A gyógyfürdők és uszodák rövidített szombati nyitva tartás szerint, 6.00-14.00 óráig tartanak nyitva december 24-én. Ez alól kivétel a Dandár, a Palatinus és a Pesterzsébeti fürdő, melyek 8.00-14.00 óráig, és a Király fürdő, mely 9.00-14.00 óráig várja a pihenni vágyókat, ám az ivókutak már zárva tartanak.

A Gellért, a Széchenyi és a Lukács kádosztálya és iszaposztálya viszont egésznap zárva tart. Időkorlátos jegyek, mint például a kétórás úszójegy is csak a Csillaghegyi, Paskál és Palatinus fürdőkben válthatók.

Karácsony első napján, december 25-én se kell lemondanunk a lazításról, ha erre vágyunk. A Széchenyi, a Gellért, a Rudas, a Lukács, a Király és a Csillaghegyi fürdő már délelőtt 10 órától várja a vendégeket. A Rudas fürdőben társas fürdőzésre lesz lehetőség. Az ivókutak ezen a napon is zárva tartanak.

Sokak kedvence a budapesti Lukács fürdő
Sokak kedvence a budapesti Lukács fürdő
Fotó: Facebook

A TB szakszolgáltatások közül kizárólag a gyógyvizes gyógymedence kezelés vehető igénybe, kivéve a Lukács fürdőben, ahol az orvosi gyógymasszázs is elérhető. Időkorlátos jegy kizárólag a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdőben váltható majd ezen a napon. 

A fürdők vasárnapi nyitva tartás szerint üzemelnek, karácsony második napján, december 26-án. Ekkor is fogadják mind az urakat, mind a hölgyeket a Rudas fürdőben. A Társadalom biztosítás által támogatott kezelések igénybevételének lehetősége, hasonlóan alakul, mint az előző napon. De időkorlátos jegy már nem csak a Csillaghegyi fürdőben váltható, de a Palatinusra is.

Szombati nyitva tartás szerint üzemelnek a termálok december 27-én, pénteken. A Rudasban továbbra is marad a társas, fürdőruhás nap, de ezeken a napokon nem biztosítanak fürdőlepedőt. A Gellért, Széchenyi és Lukács fürdők kádosztálya és iszaposztálya zárva tart. Időkorlátos jegy már három helyen is, a Paskálon, Palatinuson és a Csillaghegyi fürdőkben váltható.

S, hogy ne legyen olyan egyszerű a fürdők vasárnapi nyitva tartás szerint üzemelnek, december 30-án, hétfőn. A Széchenyi és Rudas fürdők ivó kútjai zárva tartanak, ám a Lukács fürdő ivócsarnoka nyitva tart. A Gellért és Lukács fürdők kádosztálya és iszaposztálya viszont nyitva, míg a Széchenyi fürdő kádosztálya és iszaposztálya zárva tart. Időkorlátos jegy a Palatinus és a Csillaghegyi fürdőkben váltható.

Pazar a kilátás a felújított Rudas tetőteraszáról
Pazar a kilátás a felújított Rudas tetőteraszáról
Fotó: Facebook

Az év utolsó napján, december 31-én a fürdők általában reggel 6.00-18.00 óráig, de a Dandár, a Palatinus és a Pesterzsébeti csak 8.00-16.00 óráig, a Király fürdő pedig 9.00-18.00 óráig tart nyitva. Ivókutak közül a Széchenyi és Rudas tart zárva, a Lukács fürdő ivócsarnoka nyitva tart. Ha kád- és iszaposztályra szeretnénk menni, akkor csak a Gellért és Lukács fürdők felé induljunk el. Időben korlátozott jegy a Palatinus és a Csillaghegyi fürdőkben váltható.

Ha a következő évtized első napját mindenképpen egy kellemes termálvizes ejtőzéssel szeretné kezdeni, arra számítson, hogy a fürdők 10 órakor nyitnak, vasárnapi nyitva tartás szerint és hétvégi árakkal üzemelnek. A Rudas fürdőben újfent társas fürdőzésre kerül sor. De az ivókutak zárva tartanak. Ezen a napon a fürdőkben a TB-szakszolgáltatás szünetel. A hétvégi jegyárak érvényesek mindenhol december 24. és január 1. között.

Kapcsolódó írásaink

Víziváros tizenegy hajdanvolt tornya

ĀA török időkben dzsámi, mecset és fürdő lett a vároldal egyházi épületeinek köveiből, de Rákosi Mátyás sem nézte jó szemmel a Szent Anna-templom tornyait a Parlamentből