Életmód

A frontérzékenyek intenzív tünetekre készüljenek

Nem csak fáradékonyságot okoz a szokatlan meleg

Ezekben a hetekben sorra váltják egymást az időjárási frontok, így ez az időszak rendkívül megterhelő lehet, főleg azok számára, akik különösen érzékenyek a frontokra.

A frontérzékenyek intenzív tünetekre készüljenek
Egészségügyi gondokat is okozhat a szokatlan meleg
Fotó: Pixabay

Ezekben a hetekben sorra váltják egymást az időjárási frontok, így ez az időszak rendkívül megterhelő lehet, főleg azok számára, akik különösen érzékenyek a frontokra. 

A most hétfőn érkezett melegfront egyik legjellemzőbb tünete a fokozott fáradékonyság, de az arra különösen érzékenyek a melegedés hatására olyan erősebb tüneteket is tapasztalhatnak, mint a migrén és a vérnyomás-ingadozás. - írja a meteoklinika.hu meteogyógyászattal foglakozó oldala. Ez különösen a idősebb embereknél vagy olyanoknál, akiknek legyengült a szervezete, lehet fokozottan veszélyes. 

Amennyiben hasonló tüneteket tapasztal ajánlott több folyadékot fogyasztani, a fáradékonyság ellen pedig megoldásként szolgálhat 2-3 csésze citrommal ízesített tea. A ködös, nyirkos idő a kopásos eredetű ízületi bántalmaknak sem tesz túl jót, azonban intenzív panaszokra most nem kell készülni. Amennyiben a következő 1-2 napon a fentiekhez hasonló tüneteket tapasztal, forduljon orvoshoz! 

Az átlagosnál melegebb idő sok időjárás-érzékeny ember napját megnehezítheti, de többekre fokozottan oda kell figyelni, mint például a depresszióval vagy egyéb mentális betegséggel küzdőkre. Habár nem teljesen ismertek azok a mechanizmusok, amelyek a depresszió kialakulásához hozzájárulnak, az erre hajlamos egyéneknél nem csak a stressz, a hormonális változások, de az időjárási tényezők változása is a kiváltó okok közé tartozhat.

A mentális érzékenységgel rendelkező személyek többnyire különösen érzékenyen reagálnak az időjárás változásaira. A légnyomásváltozás közvetlenül hat a közérzetre, ami a depressziós beteg hangulatát, napi állapotát is meghatározza.

Egyes időjárási helyzetekben kifejezetten erősödnek a panaszok. A borongós, napfényszegény  időben, gyakran fordul elő a panaszok erősödése, de egyénenként változó mértékben egy frontális helyzet is negatívan befolyásolja az egyén állapotát.

Segíthet a frissgyümölcsök fogyasztása
Segíthet a frissgyümölcsök fogyasztása
Fotó: Pixabay

Viszont ez a mostani időjárás kedvez a szabadtéri programoknak, mivel csapadék sem várható. A napos, kellemes időben ajánlott minél többet a szabadban tartózkodni, kirándulni, túrázni, sportolni. A hő-és komfortérzeten csupán az időnként megerősödő szél ronthat. Használja ki ezt az időszakot arra is, hogy erősítse immunrendszerét, felkészítve ezzel is a későbbi, nehezebb időszakokra. A vitaminok és nyomelelemek pótlásában nagy segítséget nyújthatnak a friss gyümölcsök és a zöldségfélék, fogyasszon belőlük minél többet! A légszennyezettség nem változik számottevően, ám a nagyobb városokban kedvezőtlen a levegő minősége.

Kapcsolódó írásaink