Életmód

Lakatlan kastélyok, hotelek, melyek senkinek nem kellenek

Egyre többen keresik nyáron a különleges úticélokat, ennek több oka is van. Ezekben a csodaszép, elhagyatott épületekben biztos, hogy nincs sok turista, és környezetükben nyugodtan vakációzhatunk. Arra azonban érdemes figyelni, hogy csak azokat nézzük meg belülről is, amelyekben nincs omlásveszély. 

Lakatlan kastélyok, hotelek, melyek senkinek nem kellenek
A Hotel del Salto környezete festményre illő
Fotó: kozepsuli.hu

Kísértetek járta hely lett a Hotel del Salto

Ha üzemelne, a vízesés miatt biztos, hogy a kolumbiai Hotel del Salto lehetne a világ egyik legszebb fekvésű szállodája. A Tequendama vízesés az ország egyik legnagyobb turisztikai attrakciója, a fővárostól, Bogotától 30 kilométerre található, mellette fekszik a szálloda. Sok történet kering arról, hogy miért zárták be. Egyesek azt mondják, hogy kísértetjárta hely lett, mások szerint a szennyezett folyó rettentette el a turistákat. A hotel a 90-es évek végén, 60-70 évnyi működés után véglegesen bezárt a rémtörténetek elterjedése miatt. Úgy tudni, hogy annak idején a szállodát előszeretettel keresték fel bujkáló párocskák, ezért több szerelmi dráma helyszíne volt. Mivel a hotel, csodás kilátással a vízesésre, egy szikla tetején épült, a legenda szerint többen a mélybe zuhantak az akkoriban kialakult verekedések közben. Állítólag az ő lelkük jár vissza. Felújítani egyelőre senki nem tudja, jelenleg múzeum üzemel benne.

Aki szereti a régiségeket és a különleges helyeket, az boldogan ellátogat ide
Aki szereti a régiségeket és a különleges helyeket, az boldogan ellátogat ide
Fotó: franciamacaron.cafeblog.hu

A Castle da Chicában soha nem laktak

Két éve 280 millió forintnyi összegért árusították ezt a meseszép kastélyt Portugáliában. Az épületben egy szerelmi dráma miatt soha nem lakott senki. Tulajdonosai sosem költöztek be, mert a háziasszony szerelmi kalandba keveredett egy fiatalemberrel, aki a legenda szerint elátkozta a kastélyt. Az átok, úgy látszik, fog, mert azóta az épület többször is gazdát cserélt, de végleges ura máig nincs. Az építkezés egyébként a családi botrány miatt állt le négy év után, 1919-ben. A svájci építész, Ernesto Korrodi ezután már nem tudta befejezni, mert időközben meghalt.

Jól látszik a képen, hogy a kastélyban még mindig nem lakik senki
Jól látszik a képen, hogy a kastélyban még mindig nem lakik senki
Fotó: YouTube

A Miranda kastélyban az árvaház is bezárt

A belga Celles település közelében, az Ardenek erdejében áll a Noisy kastélyként is emlegetett épület. Nevét arról kapta, hogy az 1980-as évekig árvaház üzemelt benne, a gyerekek miatt elég zajos volt a környék, így lett belőle Noisy, azaz Zajos kastély. Egy gazdag helyi család építtette a neves angol építésszel, Edward Milnerttel 1866-ban. A család boldogan él itt addig, amíg a németek el nem foglalták a második világháború alatt. Katonai kórházat rendeztek be benne a harcokban megsebesült katonák számára. Akkor menekült el az ott élő család, utána szanatóriumként működött. A 90-es évek óta már teljesen lakatlan.

Lélegzetelállítóan szép környezetben fekszik a Miranda kastély Belgiumban
Lélegzetelállítóan szép környezetben fekszik a Miranda kastély Belgiumban
Fotó: Urbexsession.com

A Darul Aman palotát szétbombázták

A palota az 1920-as években épült Amanullah Khan afgán király megrendelésére. 1969-ben tűzvész pusztított benne, 1978-ban lebombázták, majd 1990-ben újra bombatalálat érte, azóta üresen áll. Az arrafelé szokatlan kivitelezésű, neoklasszicista épület egy új afgán főváros tervezetének volt a része. A 2005-ös felújítási terv szerint az új afgán parlament székhelye lett volna. A fejlesztést és építést elsősorban gazdag afgánok és külföldiek adományaiból akarták finanszírozni, Kabul központjával kisvasút kötötte volna össze. A király reformjainak leállítását követően azonban az épületet már senki nem használta.

Az európai stílusú épület ötlete nem tetszett a konzervatív afgánoknak
Az európai stílusú épület ötlete nem tetszett a konzervatív afgánoknak, ma gyerekek fociznak előtte
Fotó: AFP / Noorullah Shirzada

A Carnelle-i kastély kórházként is üzemelt

A kastély a modenai herceg megrendelésére épült 1875-ben, Párizstól 25 kilométerre. Utoljára szanatórium működött benne, de 1992-ben az is megszűnt. A gyönyörű épület a történelem folyamán többször is gazdát cserélt, a főúri családok után laktak benne szerzetesek is. A 18 hálószobás épület sokaknak régóta tetszik, de eddig nem volt pénz  a restaurálására. Szerencsére a sorsa mostanában jóra fordult, jelenleg felújítás alatt áll.

A Carnelle-i kastély úgy néz ki megmenekül, már dolgoznak a felújításán
A kastély előtt lévő oroszlánszoborra is ráférne a felújítás, teljesen elfeketedett közel másfél évszázad alatt
Fotó: Pinterest

A Sammezzano kastélyban luxusszálló működött

A színpompás, többnyire mór stílusban emelt épületnek máig nincs gazdája. Ettől függetlenül megőrizte szépségét, főleg az építészet szerelmesei közül máig sokan látogatják. Az épület 1605-ben épült, igazi virágkorát azonban a XIX. században élte, amikor egy gazdag olasz márki megvásárolta. Kizárólag keleti építészeti elemek és minták alapján terveztette újjá. Minden helyisége más stílusban épült, belsejében jól láthatóak a szír, a mór és az indiai építészet jegyei is. A XIX. század végén a márki meghalt, a kastély állaga innentől kezdve romlani kezdett. A második világháborút követően luxusszálló lett belőle, ami egészen 1990-ig működött. Akkor egy angol cég vásárolta meg, de egyelőre nem adnak pénzt a felújítására.

A meseszép épület színes mozaikjainak nem ártott az idő sem
A meseszép épület színes mozaikjainak nem ártott az idő sem
Fotó: RoomPorn

Kapcsolódó írásaink