Életmód

Túlevéstől is véd a mediterrán étrend

Hogy szervezetünk miért kíván kevesebb ételt, ha a mediterrán konyha valamelyik különlegessége kerül az asztalra, még a szakemberek sem tudják. Egy amerikai kísérlet azonban bebizonyította, hogy jóval kevesebbet eszünk belőle, mint az  egészségtelen ételekből.

Túlevéstől is véd a mediterrán étrend
A mediterrán konyha ételeiből kevesebb is elég, hogy jóllakjunk
Fotó: Wikipedia

A Wake Forest Orvostudományi Egyetem táplálkozás kutatóinak kísérletében olyan majmok étkezési szokásait figyelték meg, amik emberek számára készült ételeket kaptak. Az emberszabásúakat két csoportra osztották: az első csoport a mediterrán konyha alapján készült fogásokból kapott annyit, amennyit csak akart. Az étrend nagy hányadát tették ki a párolt és enyhén grillezett zöldségek, melyek nagyrészt cukkiniből, brokkoliból és padlizsánból álltak. A második csoport tagjai több sültet, krumplit kaptak és hamburger is volt az ételsorban.

A görög dzadzíki egészséges alapanyagokból készül, van benne uborka, joghurt és fokhagyma is.
A görög tzatzíki egészséges alapanyagokból készül, van benne uborka, joghurt és fokhagyma is
Forrás: Wikipedia

A másik lényeges különbség az volt, hogy a mediterrán diétán élő majmok kevesebb feldolgozott élelmiszert kaptak, melyekben tudvalévő, hogy mindig több a só és a tartósítószer. Az ő étrendjükben a fehérje többnyire növényi eredetű volt, míg a másik csoportéban több volt az állati eredetű fehérje, azaz több húst kaptak.

Ez a látványos és ízletes izraeli étel csak növényekből készült.
Ez a látványos és ízletes izraeli étel csak növényekből készült
Forrás: Wikipedia

A mediterrán étrenden élő majmokról megállapították, hogy nem fogyasztották el az összes táplálékot, amit kitettek eléjük, pedig megtehették volna. Így megőrizték a normális súlyukat. A másik csoport tagjai viszont felszedtek jó néhány kilót - olvasható az Obesity című szaklapban ismertetett tanulmányban, melyet a Medicalxpress.com tett közzé.

Hogy miért ettek kevesebbet az emberszabásúak a mediterrán típusú élelmiszerekből, még nem tudni pontosan. Az azonban köztudott, hogy a nyugati étrend összetevőit a nagy élelmiszeripari cégek fejlesztették különlegesen ízletessé. Ezektől az ételek ellenállhatatlanabbak lesznek, és mindez túlfogyasztásra ösztönöz.

Az észak-karolinai Wake Forest Egyetem orvoscsoportjának kutatásában 38 középkorú nősténymajom vett részt. Véletlenszerűen választották ki, melyik fog az egyik vagy a másik étrenden élni.

„Azt figyeltük meg, hogy a mediterrán étrendet fogyasztó csoport kevesebb kalóriát vitt be, tagjai tartották a súlyukat, testzsírjuk kisebb százalékot tett ki, mint a nyugati étrendet követő csoporté” - tudatta a portállal Carol A. Shively, a tanulmány vezető szerzője.

„A különböző étrendek kalóriabevitelének korábbi kutatásai nagyrészt emberi populációk tanulmányozására épültek, amelyek önbevallásos kérdőíveken alapultak, ezért gyakran megbízhatatlanok voltak. Azért kezdtünk bele a kísérletbe, hogy végre kiderüljön az igazság” - tette hozzá a kutató.

Ez az első kísérleti bizonyítéka annak, hogy a nyugati étrendhez képest a mediterrán diéta megóvhat a túlevéstől, az elhízástól és a felnőttkori cukorbetegségtől. Ugyanakkor megóvja az állatokat a nem alkoholos eredetű zsírmájbetegségtől, amely májzsugorodáshoz és májrákhoz vezethet.

Az egészségtelen étkezés miatt 2030-ra az amerikai felnőttek egyharmadát diagnosztizálhatják nem alkoholos eredetű zsírmájbetegséggel. A helyzet Európában sem sokkal jobb. Európa lakosságának 20-30 százaléka él ezzel a veszélyes kórképpel. Elhízott egyénekben kilencven százalékos az előfordulási arány és leginkább a középkorú nők érintettek.

Kapcsolódó írásaink