Életmód

Jobban szeretjük a tejtermékekkel készült ételeket

Sokan küzdenek manapság laktóz-intoleranciával, amit a tejtermékek okoznak. Nekik is rossz hír lehet, hogy sokkal szívesebben eszünk olyan ételeket, amiben van valamilyen tejtermék. Az okát egyelőre csak találgatják, de visszavezethető lehet az egész arra, hogy életünk első szakaszában anyatejen éltünk.

A kísérletben résztvevő kutatók azt nézték, hogy agyunk hogyan reagál például akkor, amikor tejtermék, illetve annak hozzáadása nélkül készült étel képét látjuk.

A 30 résztvevő fejére az agyi hullámokat mérő elektromos enkefalográfot tettek. De hangulatukat, testbeszédüket is figyelte egy pszichológus. A kísérleti alanyok elé tettek vanília fagylaltot, sajttal leszórt pizzát, tejszínes tésztát, vajjal vagy anélkül feltálalt burgonyát.

Az agyi hullámokon azonnal látszódott a változás. A tejtermékkel készült ételek látványa a vizsgált személyek háromnegyedénél okozott érzelmi és egyéb változást. Az agyi hullámok huszonöt százalékos eltérést mutattak az agy örömérzetért felelős központjában. Akik ismerik a francia konyhát, azok tudják, a francia szakácsok többsége kizárólag vajjal főz. Van olyan Michelin-csillaggal kitüntetett francia szakács, aki egy olyan étterembe be sem megy, ahol már az utcán nem érződik a konyhából kiszűrődő vaj illata.

"A résztvevőknek több mint háromnegyede választotta a vajjal, sajttal készült ételeket. Azon mi is meglepődtünk, hogy a kísérletben résztvevő nők negyven százaléka szívesebben enne egy finom, sajtos pizzát akár randevú helyett is" - tudatta a The Sunnal az egyik kutató, Peter Collett, akit kollégáival az angol agrártárca kért fel a kísérlet elvégzésére.