Életmód
Jobban szeretjük a tejtermékekkel készült ételeket
A kísérletben résztvevő kutatók azt nézték, hogy agyunk hogyan reagál például akkor, amikor tejtermék, illetve annak hozzáadása nélkül készült étel képét látjuk.
A 30 résztvevő fejére az agyi hullámokat mérő elektromos enkefalográfot tettek. De hangulatukat, testbeszédüket is figyelte egy pszichológus. A kísérleti alanyok elé tettek vanília fagylaltot, sajttal leszórt pizzát, tejszínes tésztát, vajjal vagy anélkül feltálalt burgonyát.
Az agyi hullámokon azonnal látszódott a változás. A tejtermékkel készült ételek látványa a vizsgált személyek háromnegyedénél okozott érzelmi és egyéb változást. Az agyi hullámok huszonöt százalékos eltérést mutattak az agy örömérzetért felelős központjában. Akik ismerik a francia konyhát, azok tudják, a francia szakácsok többsége kizárólag vajjal főz. Van olyan Michelin-csillaggal kitüntetett francia szakács, aki egy olyan étterembe be sem megy, ahol már az utcán nem érződik a konyhából kiszűrődő vaj illata.
"A résztvevőknek több mint háromnegyede választotta a vajjal, sajttal készült ételeket. Azon mi is meglepődtünk, hogy a kísérletben résztvevő nők negyven százaléka szívesebben enne egy finom, sajtos pizzát akár randevú helyett is" - tudatta a The Sunnal az egyik kutató, Peter Collett, akit kollégáival az angol agrártárca kért fel a kísérlet elvégzésére.