Egészség

Imádja a babot, de gyötri a puffadás?

Íme hat tipp, hogy ne okozzon gondot

Ne hagyjuk ki az étrendből, csak mert puffaszt! Sok benne a fehérje, a rost és az antioxidáns, úgyhogy inkább próbálunkj ki néhány házi módszert, és nem lesz baj.

Imádja a babot, de gyötri a puffadás?
A bab mellé fogyasszunk sok zöldséget, különösen a zöld leveles fajták segíthetnek. Jó, ha az ételadag legalább felét ezek teszik ki
Fotó: CHASSENET / BSIP via AFP

A bab – ahogy a többi hüvelyes is – értékes tápanyagokat tartalmaz, mégsem eszi meg mindenki, mert nem akar felpuffadni. Vannak azonban módszerek, amelyekkel elejét vehetjük a kellemetlen panaszoknak – írta meg a hazipatika.com.

Így előzhetjük meg a puffadást

  • Fokozatosan emeljük be az étrendbe! Ha korábban alig ettünk hüvelyest, akkor eleinte csak heti egy-két alkalommal, és kis mennyiségben fogyasszuk!
  • Főzés előtt áztassuk be a babot hideg vízbe egy éjszakára! Másnap a vizet öntsük le róla, majd tegyük fazékba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy egy ujjnyival ellepje! Forraljuk fel, majd szedjük le róla a képződő habot, és adjunk hozzá még vizet, ha szükséges!
  • Fogyasszunk mellé sok zöldséget, különösen a zöld leveles fajták segíthetnek. Jó, ha az ételadag legalább felét ezek teszik ki.
  • A gyümölcsök, illetve a cukros ételek és a hüvelyesek fogyasztása között mindig teljen el legalább 2-3 óra.
  • Egy étkezéshez csak egyféle fehérjét együnk, mivel mindegyiknek az emésztéséhez másféle emésztőnedvre van szükség. Éppen ezért a hüvelyeseket ne kombináljuk hússal! Kerüljük a krumpli és a babfélék együttes fogyasztását is, mert ez emésztési problémákhoz vezethet. Teljes kiőrlésű gabonaféléket viszont bátran fogyaszthatunk a hüvelyesek mellé.
  • Fontos, hogy evés közben alaposan rágjuk meg a hüvelyeseket (is), hiszen az emésztés a nyállal, a szájban kezdődik.

Kapcsolódó írásaink