Egészség
Ez történik a testünkkel, ha minden nap eszünk kivit
Fogyasztása számos pozitív hatással jár

A kicsi, barna és szőrös héjú egzotikus gyümölcs eredetileg Kínából származik, de az új-zélandi nagymértékű termelésnek köszönhetően vált népszerűvé világszerte. Nevét is az itt élő kis madárkáról kapta, hiszen rendkívül hasonlítanak egymásra. A kivi főszezonja ősztől tavaszig tart, de mivel jól tárolható, egész évben hozzájuthatunk a különleges ízű gyümölcshöz. Mégis, ebben az időszakban kaphatók a legfinomabb példányok. Az egyszerre édes és savanykás kivi igazi C-vitamin-bomba, ám nem ez az egyetlen ok, amiért érdemes minden nap fogyasztani – írja a mindmegette.hu.
Az apró magvas gyümölcs mindössze 42 kalóriát tartalmaz, vitaminokban viszont annál gazdagabb. Található benne C- és A-vitamin, vas, folát, és kiemelkedően magas a káliumtartalma is.
Magas C-vitamin-tartalma erősíti az immunrendszert, ezáltal véd az őszi–téli megbetegedések ellen. Antioxidánshatásának köszönhetően pedig véd a sejtkárosodást okozó szabad gyökök ellen. A kivi remek rostforrás, aminek köszönhetően segíti az emésztést, sőt, a székrekedés ellen is bizonyítottan hatásos. A benne lévő nagy mennyiségű kálium támogatja a szív egészségét is. Napi három kivi elfogyasztása segíthet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, továbbá csökkentheti a magas vérnyomást. Emellett az agy egészségére is jótékony hatással van, csökkentheti a stroke kialakulásának kockázatát. A kivi az alvászavarban szenvedők számára is jó választás: a gyümölcs fogyasztása csökkenti az elalvási időt és javítja az alvás minőségét.
Meglepő lehet, de a kivi héját is elfogyaszthatjuk, ami szintén tele van rosttal, és legalább annyi antioxidánst tartalmaz, mint a gyümölcs húsa.
Érdemes azonban tudni, hogy a kivi az egyik legerősebb allergén. Fogyasztása után száj- vagy torokviszketést, esetleg égő, bizsergető érzést tapasztalhatunk a szájban, ami az orális allergia szindróma jele lehet. Emellett gyomor- és bélrendszeri panaszokat, például hasfájást, puffadást, hasmenést okozhat az arra érzékenyeknél. A latex- és nyírfaallergiásoknak csak körültekintően szabad kivit fogyasztaniuk, valamint a gyermekek hozzátáplálásakor is óvatosan járjunk el a gyümölccsel.
